Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 13mph S
Humidity: 85%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
55°F
55°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
46°F / 32°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ŽIVOT PIŠE ROMANE: Albanka Majlinda se udala za Srbina, naučila srpski i postala pravoslavka, a sada slave Uskrs sa dvoje dece (FOTO)

Majlinda Vatnikaj iz Tirane pre osam godina udala se za Srbina, prekrstila se u našoj crkvi, udala za njega, a danas sa zadovoljstvom neguje našu kulturu

Albanka Majlinda Vatnikaj (33), danas Maja Miladinović pre osam godina se zbog ljubavi prekrstila i udala za Darka Miladinovića (47), poljoprivrednika iz sela Beli Breg kod Aleksinca, i od tada je u ovom doba godine na njihovom stolu, sa radosnom dečicom, bogata trpeza i uskršnja jaja kojima tradicionalno obeležavaju pravoslavni praznik Vaskrs.

Iako je došla iz Tirane, ova devojka poštuje baš sve srpske običaje. U potpunosti je, kaže za Kurir, usvojila našu kulturu i tradiciju.

– Volim da spremam srpske specijalitete, a Vaskrs nam je posebno interesantan zbog dece koja se običajima raduju. Ove godine planiram da ofarbam 30,40 jaja. Neke ću na starinski način, u lukovini bojiti, a neke farbom. Da imamo i crvene, i šarene. Kupili smo nalepnice, deca vole šarena jaja, cirkone, nalepnice – rekla je majka sedmogodišnjeg dečaka i četvorogodišnje devojčice. Ništa joj, kaže, ne pada teško.

ŽIVOT NE POZNAJE GRANICE I NACIJE: Darko i Maja sa decom

– Sa suprugom se odlično slažem. Zajedno vodimo domaćinstvo, sve se lepo dogovaramo. Videla sam ja i pre osam godina, kad smo prvi put seli u kafiću, da je on dobar čovek. To što je od mene stariji 14 godina mi nije predstavljalo nikakvu smetnju – ispričala nam je ova skromna ženica na srpskom koji je izuzetno dobro savladala. Govori ga gotovo kao maternji, a kako njen muž kaže, tako i sprema, kuva, i čuva srpsku tradiciju i običaje i tokom praznika, ali i inače.

– Kada sam upoznao moju sadašnju ženu, sa njenim ocem smo došli do imanja, da vide u kakvoj kući živim. Dopalo im se to što sam vredan. Video je da imam veliko imanje, kuću na sprat, tada sam ima šest krava, stado ovaca i živine, ali i hektare obradivog zemljišta. Ubrzo smo se verili, venčali, i dobili naslednika Nikolu. Kada smo krstili dete, krstila se i Maja. Sama je izrazila želju da se preobrati i primi pravoslavnu veru. Na to je niko nije terao. Čin prekrštavanja je dozvoljen u našoj crkvi i to nas je mnogo obradovalo – dodaje Darko.

KRŠTENJE SNAJKINA ŽELJA: Majlinda primila pravoslavlje i postala Maja

Kaže da čak Majini roditelji ne samo što nisu imali ništa protiv, već su toj svečanoj ceremoniji i rado prisustvovali.

I tako je Maja, možda i na čuđenje suseda koji su je potom zavoleli kao svoju, postala prava srpska snajka. Osim što uživa u pripremanju za praznike, ne libi se ni težih poslova – sve, samo da bi pomogla čoveku kojem se obećala.

– Volim da mesim hleb, idem i u štalu, čistim kod krava. Nisam verovala da ću ikad raditi te poslove. Kad sam došla u Darkovu kuću, sve sam to prihvatila sa zadovoljstvom, kaže ona.

Tekst: Suzana Trajković/Kurir Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE