Chicago
Clear
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: -6°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 58%
Pressure: 30.5"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/5°F
14/10°F

Published 3 weeks ago

By admin

ŽIVOT NA TROMEĐI: Spavaća soba u jednoj, a kuhinja u drugoj državi!

Ni na nebu, ni na zemlji. Tako bi se možda i najbolje mogla opisati situacija stanovnika koji žive u pograničnim selima. Sastavci na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jedno je od takvih. Ne zna se ko je crtao međudržavne granice, ali činjenica je da one prolaze kroz spavaće i dnevne sobe, ali i kroz groblja. Meštani često kroz šalu kažu da tamošnji domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

-Кod nas kada pevac zapeva čuje se u tri države, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Teritorijalno pripadamo Priboju, ali smo poprilično vezani i za Rudo. Njihove komunalne ekipe na primer iznose smeće iz našeg sela, a račune plaćamo u opštini Priboj u Srbiji. Mnoge komšije ovde kod nas nisu sigurne ni kome pripadaju. Teška situacija je i kad je u pitanju odlazak kod doktora, ili deca kad idu u školu”, kažu meštani Sastavaka za agenciju RINA.

Velike muke Pribojaca počele su onog dana kada se raspala bivša Jugoslavija i ucrtala se do tada nepostojeća granica. Iako su čitavog života živeli kao državljani jedne zemlje, nakon raspada jedan brat se probudio u Bosni, a drugi u Srbiji. Nevidljiva granica nije podelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte i grobna mesta.

-Na grobnom mestu Markovića, granica prelazi tačno preko njih, kači noge i one pripadaju Srbiji, a glava im je u Bosni. Takođe, granica je podelila i kapelu koja se ne nalazi u našoj zemlji. Takođe, naš poštar radi u dve države i svakodnevno prolazi četiri punkta kako bi račune razdelio po selu, dodaju meštani.

Međutim, u svemu tome ima jedna dobra stvar. Ova granična zavrzlama nikada nije sprečavala meštane sela sa tromeđe da žive složno i međusobno pomažu. Već pola veka svake godine imaju i organizovao okupljanje gde se druže i takmiče u rojnim disciplinama.

Da je ovo mesto jako popuplarno pokazuje podatak da se na ovom mestu jedne godine, sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena sa ramena, nekoliko puta napravi međunarodni incident i kamen prebaci iz Srbije u Bosnu. Najvažniji su dobri međunarodni odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, a to su ljudi, sudbine ali i istoriju – zaključio je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara.

POVEZANE TEME:

ROĐENA JE JOŠ JEDNA MILICA RAKIĆ: Beba ime dobila po curici, žrtvi NATO bombi!

RIZIKOVALI ŽIVOT ZBOG SELFIJA: Dva momka uradila suludu stvar na mostu u Beogradu! (VIDEO)

KREZA JE UGOSTIO CEO SVET: Restoran otvorio iz inata, a dolazili mu Jovanka Broz, Džoni Dep, Karpov i nebrojene legende!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!