Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

ŽIVOT IZ SNOVA NA 4 TOČKA: Hrabri Beogradjani se odrekli lagodnog života i uputili kombijem u daleku Afriku!

Između hrabrosti i ludosti, neki će reći, linija je tanka. U slučaju neverovatnog mladog para Katarine Ćirković (27) i Marka Banduke (27), ove linije ni nema, već se ludost i hrabrost prepliću na najlepši mogući način, čineći da njihov život izgleda poput scenarija za film.

Marko i Katarina još su za vreme najtežeg perioda korone rešili da se odreknu “kućnog zatvora” i postanu nomadi koji će živeti u kombiju, piše Telegraf.

Od tada sami biraju gde će se probuditi, da li će udahnuti planinski vazduh, piti vodu sa izvora, ili, pak, jedriti.

Do sada su, na primer, u kombiju mesecima živeli na Divčibarama i u Crnoj Gori, a upravo se, vođeni ludošću i hrabrošću istovremeno, spremaju na neverovatnu avanturu – kombijem će ići čak do Afrike, do Maroka. Pitali smo ih koliko samo hrabrosti treba za to.

– Mislimo da smo taj iskorak napravili onda kada smo kupili kombi i krenuli sa čitavim projektom. Tada više nije bilo povratka, a iskreno, zato smo se i upustili. Moramo da priznamo da volimo mi tu neizvesnost i uzbuđenje koje ovakve ekspedicije ostavljaju – ispričali su oni.

Plan je, kažu, vrlo jednostavan – nemaju ga.

– Šalimo se, ali dosta stvari nam stoji otvoreno pošto je ideja da nas put i ljudi na njemu usmeravaju. Znamo samo da prvo idemo u Sloveniju da počnemo od obronaka Alpa, pa ćemo polako kroz Italiju, Francusku, Španiju, Portugal, pa zatim u Maroko. U Afriku stižemo krajem jula i ostajemo do kraja septembra, pa zatim ide jesen u južnoj Evropi i njenim vinogradima – opisuju Marko i Katarina.

Neka doza straha, priznaju, uvek postoji. Ipak ima preko 15.000 kilometara do tamo i nazad. Ali mladi nomadi, sem ozbiljnih priprema oko kombija, nisu se bavili nikakvim treningom.

– Jedini koji se ozbiljnije spremao je naš pas Hugo, pošto mi nažalost od svih obaveza koje smo imali nismo stigli da treniramo koliko smo mislili. Ali kako ćemo dosta vremena provoditi u svim našim akcijama i sportovima, brzo će nam se kondicija vratiti. Kombi je takođe prošao ozbiljne pripreme, servise i nameštanja kako bi bio spreman za sve vrste predela. Takođe je dobio novi izgled i pretvorio se u putujuće umetničko delo – ponosno ističu.

U jednom trenutku priprema krenuli su sa stavljanjem tački na mapi, ali ima toliko neverovatnih predela da će im i planiranih pet meseci biti malo. Za sada znaju da sigurno idu na Dolomite, Pirineje, Atlas i Saharu. Priželjkuju da ih iznenade i mnoga druga mesta za koje niko od nas nije čuo.

– Prijatelji su prvobitno mislili da ćemo ići na istok, to jest do Indije, tako da im je ovo leglo mnogo lakše. Čak su neki bili pomalo “razočarani” ovogodišnjom rutom – kažu kroz osmeh.

Prvenstveno im, kaže, treba mnogo manje stvari nego što su mislili, počevši od garderobe, pa čak i od veličine stana/kuće.

– Uvek nam je mnogo čudno nakon dužeg vremena boravka u kombiju, momenat kada uđemo u stan, kupatilo, spavaću sobu. Uvek je onaj momenat kao vau, šta sada sa ovolikim prostorom. Kuća na točkovima staće tamo gde vam je u tom trenutku lepo i isto tako nastaviti kada vam postane dosadno. Menjajte svoju okolinu brže nego što to možete na kompjuteru – poručuju nam na kraju hrabri naši nomadi.

Kaća je inače primenjeni umetnik (fotograf) koja pored fotkanja radi i dizajn, montažu, animacije, a Marko je novinar-komunikolog koji se bavi marketingom, konsaltingom i ugostiteljstvom.

Izvor: Telegraf Foto: Printscreen / Instagram @mladi.nomadi

YOU MAY LIKE