Chicago, IL
48°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
45°F
43°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

ŽILA KUCAVICA IVANJICE: Na gradnju ovog kamenog mosta potrošeno je čak 30.000 jaja! (FOTO)

U dolini reke Moravice smestila se Ivanjica, a njeno stanovništvo duže od stotinu godina istim Кamenim mostom prelazi sa jedne na drugu obalu. Niko ne zna koliko je vode proteklo ispod njega, niti koliko ga ljudi prešlo ali svi znaju da se bez obzira na decenije postojanja stabilan i čvrst oslonac u svakodnevnom funkcionisanju.

„Ovaj most je žila kucavica Ivanjice. Simbol, lepota, jednom rečju sve”, kaže za RINU Milomir Tanasković, koji iako se odavno odselio iz Ivanjice, svakim povratkom u svoj rodni grad uživa u šetnjama preko ove impozantne građevine.

Кameni most dugačak je 24 metra, a sagrađen je početkom prošlog veka,. Za njegovu izgradnju vezuje se i jedna legenda.

„Građen je od 1904. do 1906. godine. Radili su ga majstori iz Italije i Blagoje Luković, preduzimač iz Ivanjice. Projekat za njega je uradio profesor Milenko Turudić iz Beograda. Postoji priča da je u njega, kao vezivno sredstvo ugrađeno 30.000 jaja, ali to je ipak samo legenda. Prema tim verovanjima ovo nije ni jedini most na teritoriji naše opštine koji je na taj način sagrađan, isto je i sa Rimskim mostom u selu Кumanica”, kaže Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica.

Ova građevina nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika iz Кraljeva a opština Ivanjica 1983. i Republika Srbija 1987. godine proglasile su ga za nepokretno kulturno dobro. U skaldu sa tim odlukama, preuzeti su određeni koraci kako bi ovaj most ostao i nekim narednim pokolenjima.

„Po njemu je zabranjem teretni, ali još uvek ide putnički i pešački saobraćaj. Postoje neki projekti kojima bi se on skroz izuzeo i ostao samo kao pešački most. Za sada je on jedna od turističkih atrakcija ovog grada”, rekao je Ostojić.

Ivo Andrić jednom je rekao da su mostovi, od svega što čovek gradi i podiže, za njega nešto najbolje i najvrednije, a Кameni most koji gospodari Moravicom više do jednog veka, odavno je dokazao svoju vrednost ali i vernost meštanima ove podgolijske varošice.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE