Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

ŽELITE DA STUDIRATE U AMERICI? Ovde ćete naći sve što Vam je potrebno da znate!

Kao i svake godine u ovo doba, mnogo mladih ljudi iz Srbije se raspituje da li i pod kojim uslovima može da nastavi školovanje u Americi.

Serbian Times se potrudio da Vam pomogne. Ako ne znate gde da tražite i kako da dođete do onih osnovnih i najvažnijih informacija, uputićemo Vas na par adresa/linkova gde možete poronaći ono što Vas zanima.

Krenimo redom…

Za početak, na zvanišnoj internet stranici US Department of state https://educationusa.state.gov/ možete pronaći informacije o svim procedurama, od podnošenja prijava pa nadalje. Takođe, ovde se možete informisati o školskim programima za koje možete da aplicirate a kojih ima više od hiljadu, kao i o finansijskoj pomoći koja je dostupna studentima drugih zemalja koji žele da započnu ili nastave studije u Sjedinjenim američkim državama.

VAŠI KORACI NA PUTU DO STUDIJA

Preporučujemo da počnete sa rubrikom “Vaših 5 koraka do studija u SAD”(“Your 5 steps to U.S. study), ali i da pročitate iskustva drugih studenata u kategoriji “The Expirience of Studying in the U.S.A”, gde oni koji su Vašim stiopama krenuli ranije govore o svemu, od uslova školovanja pa do života u kampusima.

Prema nekim podacima, na američkim univerzitetima u ovom trenutku studira više od 1.500 srpskih studenata. Da li ste se pitali kakva je procedura za dobijanje studentke vize? Mesec jul posvećujemo ovoj temi. Ukoliko te zanimaju studije u SAD ovog meseca ćeš imati priliku da saznaš sve šta ti je potrebno.

Na oficijelnoj stranici Biroa za konzularne poslove SAD https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study.html možete da saznate sve što se tiče dobijanja studentskih FM viza kao i Džej-viza (J visas) za studentske razmene, koje obuhvataju i popularni Work&Travel program.

FULBRAJT PROGRAM

Takođe, pre nekoliko dana na Facebook strani Američke ambasade u Beogradu objavljene su informacije vezane za Naime, pre 73 godine Predsednik SAD Hari Truman potpisao je Fulbrajt zakon o programima akademskih razmena između SAD i različitih zemalja širom sveta. 

Fulbrajt programi i dan danas predstavlja najprestižniji program akademskih stipendija koje nudi američka Vlada. Jugoslavija je potpisala bilateralni sporazum sa SAD 9. novembra 1964. godine kojim je omogućeno stotinama studenata, profesora i naučnika iz Srbije, Jugoslavije i SAD da učestvuju u ovom programu u proteklih 55 godina, na dobrobit svojih matičnih i institucija domaćina.

Ambasada SAD u Beogradu planira da i ove jeseni otvori konkurs za Fulbright Visiting Scholar program za 2020-2021 akademsku godinu o čemu ćemo Vas na vreme obavestiti. Do tada, informišite se na ovoj adresi: The Fulbright Program.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Ambasada SAD u Srbiji

YOU MAY LIKE