Connect with us

aktuelno

ZELENSKI TRAŽI ZABRANU LETENJA IZNAD UKRAJINE: U suprotnom će “ruske rakete padati po zemljama NATO-a”

Published

on

Od 28. februara ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upućivao je molbe Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima za uvođenje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine.

Nakon sastanka NATO ministara vanjskih poslova u Briselu 4. marta, šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da njihovi avioni ne bi trebali da lete u vazdušnom prostoru Ukrajine tokom konflikta sa Rusijom, uprkos molbama iz Kijeva da se uvede zona zabranjenog leta na nebu iznad Ukrajine. Zapadni lideri su, za sada, odbacili ideju zone zabranjenog leta strahujući da bi to dovelo do veće eskalacije rata.

Uprkos tome što su zapadni lideri odbacili ideju zone zabrane zabranjenog leta, Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom “ruske rakete mogle padati po njegovim zemljama članicama”.

„Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi padati na vašu teritoriju, na teritorij NATO-a“, rekao je Zelenski u video snimku.

Izvor: N1 Foto: Printscreen / Youtube @Televizija srpske dijaspore

Advertisement