Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 1 year ago

By admin

ZELENSKI POD PRITISKOM SAD: Otvoren sam za “istinske” pregovore sa Rusijom! (VIDEO)

Uoči obraćanja svetskim liderima na globalnom klimatskom samitu u utorak, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna da razmotri „istinske“ pregovore sa Rusijom.

Zelenski je rekao da je njegova zemlja otvorena za razgovore sa Moskvom ako se obnove granice Ukrajine, ako žrtve ruske invazije i napada budu obeštećene i ako se učine napori da se počinioci pozovu na odgovornost.

“Smanjen je broj vesti sa fronta u odnosu na ranu jesen. Ali to ne znači manje intenzivne borbe”, dodao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju, navevši kako je situacija teška na celom frontu.

“Žestoke pozicione borbe se nastavljaju, posebno je teško u regionu Donjecka. Okupatori trpe ogromne gubitke, ali njihov cilj je isti – doći do administrativne granice Donjecke oblasti. Ne odričemo se nijednog centimetra naše zemlje”, naveo je Zelenski.

Predsednikovi komentari su usledili nakon izveštaja Vašington posta u kojem se navodi da Sjedinjene Države žele da Ukrajina pokaže spremnost za mirovne pregovore. Ta spremnost bi, prema izveštaju, ojačala međunarodnu podršku Kijevu.

Na pitanje o spremnosti Zelenskog da pregovara sa Rusijom, visoki američki zvaničnik je rekao novinarima: „Ono što je važno je razumeti da će svaku odluku Ukrajine da pregovara ili odluku da ne pregovara odrediti ukrajinsko rukovodstvo. Ne ono što SAD govore ili rade.”

Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Oleksij Danilov, naglasio je da bi “glavni uslov” za takvo razmatranje bila “obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine.” Danilov je dodao da treba da postoji neka vrsta “garancije”, za modernu protivvazdušnu odbranu, avione, tenkove i rakete dugog dometa, uz poziv za kontinuiranu međunarodnu pomoć.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Facebook / Володимир Зеленський

YOU MAY LIKE