Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

ZBUNJUJUĆE MERE U ILINOISU: Treba li nositi masku i u kojim prilikama?

Sada kada su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti promenili smernice za maske za potpuno vakcinisane ljude, mnogi se pitaju: „Da li treba ovde da nosim masku?“.

CDC je revidirao svoje smernice, rekavši da potpuno vakcinisane osobe ne bi trebalo da nose maske u zatvorenom i otvorenom postoru, uz neke izuzetke.

Guverner Ilinoisa J. B. Pricker rekao je da planira da revidira izvršne naloge kako bi se uskladili sa novim smernicama CDC-a.

„Čvrsto verujem da sledim nauku i revidiraću svoje izvršne naloge u skladu sa smernicama CDC-a kojima se ukidaju neke mere za vakcinisane ljude“, rekao je Pricker.

„Poruka guvernera je jasna: ako ste vakcinisani, možete bezbedno da uradite mnogo više“, dodao je.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/779709336017413

Slično tome, u Čikagu je gradsko zdravstveno odeljenje reklo da „podržava ovu preporuku omogućavajući ljudima koji su potpuno vakcinisani da učestvuju u većini aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom bez nošenja maske ili fizičkog distanciranja“.

„Radićemo sa državom i našom industrijom i poslovnim partnerima na preispitivanju i ažuriranju smernica za određene postavke. Očekujemo da ćemo u velikoj meri slediti ove nove CDC smernice. To, međutim, ne znači da maske nestaju”, navodi se u izjavi.

Gradonačelnica Lori Lightfoot rekla je da želi razjašnjenje od CDC-a u vezi sa smernicama, rekavši da je najava bila “nagla”. Rekla je da će i dalje nositi masku u javnosti.

„Samo ću reći za sebe, i dalje ću nositi svoju masku, svakako u zatvorenom, ali i na određenim otvorenim prostorima kada ne znam ljude oko sebe, bilo da su u potpunosti vakcinisani ili ne. ”

Gde je još potrebno nositi masku ukoliko ste potpuno vakcinisani?

Prema CDC-u, „potpuno vakcinisani ljudi mogu da nastave sa aktivnostima bez nošenja maske ili fizičkog distanciranja“, ali postoje izuzeci.

Ti izuzeci uključuju mesta na kojima maske zahtevaju „savezni, državni, lokalni ili teritorijalni zakoni, pravila i propisi, uključujući lokalno poslovanje i smernice na radnom mestu“.

Potpuno vakcinisani ljudi takođe treba da nastave da nose dobro nameštenu masku u:

  • popravnim ustanovama i prihvatilištima za beskućnike,
  • avionima, autobusima, vozovima i drugom oblicima javnog prevoza.

Ukoliko putujete, i dalje ćete morati da nosite masku, pogotovo ako putujete izvan SAD, kao i na aerodromima i autobuskim stanicama.

Širom Ilinoisa daje se 61.275 doza vakcina dnevno, na osnovu sedmodnevnog pokretnog proseka. Oko 48 procenata stanovništva primilo je bar jednu dozu vakcine dok je 37,5 procenata završilo vakcinaciju.

Država nudi grantove u iznosu do 25.000 američkih dolara za stanovnike Ilinoisa kojima je potrebna pomoć oko kirije. Program je otvoren za stanare koji su izgubili prihod usled pandemije koronavirusa i rizikuju da izgube svoj dom. Stanari moraju započeti postupak prijave, a potom zakupci mogu da podnesu zahtev za program. Prijave su sada otvorene i mogu se popuniti na mreži. Rok za prijavu je 7. jun.

Izvor: Block Club Chicago Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)