Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

ZBOGOM HIPOKRATOVA ZAKLETVO: Bolnice u Italiji odbijaju da leče pacijente bez kovid sertifikata!

Otkad je emisija “Fuori dal coro” italijanske televizije “Medijaset” prošle nedelje prikazala slučaj milanske bolnice “Galeaci”, koja je otkazala operacije i lečenje osoba koje nemaju superzelenu propusnicu – onu koja se dobija vakcinacijom ili nakon infekcije kovidom, na površinu su izašli i slučajevi ostalih bolnica širom Italije u kojima je ista situacija.

Pacijenti koji već mesecima ne mogu da da budu operisani i lečeni, obratili su se italijanskim medijima ne bi li na taj način prijavili situaciju koja je, bez obzira na pandemiju, u suprotnosti sa Hipokratovom zakletvom koja, između ostalog, kaže da će “medicinari lečiti svakog pacijenta bez obzira na religiju, nacionalnost, društveni status, političku ideologiju promovišući eliminisanje svakog oblika diskriminacije u zdravstvenom polju”.

Ovi pacijenti čekaju mesecima na lečenje i operaciju jer nisu vakcinisani trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

Novinari su ispitali situaciju i uverili se da, po internom mejlu koji je svim zaposlenima u bolnici “Galeaci” poslao direktor te ustanove, profesor Fabricio Preljasko, jedan od lekara koji se svakodnevno pojavljuje u medijima komentarišući pandemiju – svi koji nemaju superzelenu propusnicu ili, kako je u Italiji često nazivaju, “pasoš vakcinacije”, za sada neće biti podvrgnuti lečenju i operacijama.

Profesor Preljasko je odbio da razgovara sa novinarima emisije “Fuori dal coro” (Van hora – “glas koji ide protiv struje”, “mišljenje suprotno masama”), ali je za druge medije izjavio da je istina da se osobe koje nisu kompletirale sve doze smatraju osetljivim pacijentima, te da su njihove intervencije odložene jer nisu zaštićeni od virusa.

Prema njegovim rečima, osobe koje nisu vakcinisane moraju biti zaštićene jer bi mogle da dobiju težak oblik kovida, te je ova mere preduzeta u cilju zaštite njihovog zdravlja.

S druge strane, mediji podvlače da je poznat i veliki broj slučajeva osoba koje su se razbolele od kovida i nakon tri vakcine, među kojima je najpoznatiji slučaj profesora Galija sa milanske infektivne klinike “Luiđi Sako”, koji je, bez obzira na kompletnu vakcinaciju, dobio težak oblik kovida i lečen je monoklonalnim lekovima.

Novinari su obišli nekoliko bolnica snimajući skrivenom kamerom zaposlene na prijemu i pitajući ih da li je potrebna zelena propusnica da bi bili lečeni, na šta su dobili pozitivne odgovore. Ista situacija se desila i nakon što su pozvali kol-centar bolnica.

Slučaj je završio u parlamentu, kada je nekoliko poslanika zatražilo da se ministar zdravlja obrati i objasni ovu neprihvatljivu situaciju.

Sinoć je emisija ponovo iznela na video ovu situaciju prikazavši internu odredbu profesora Preljaska iz Ortopedske bolnice “Galeaci” u Milanu pod nazivom “Revizija programa hirurških intervencija od januara 2022. godine.

“Poštovane kolege, s obzirom na otežanu epidemijsku situaciju, od 10. januara je potrebno uraditi reviziju svih operacija omogućavajući lečenje samo osobama sa superzelenom propusnicom (vakcinisanima ili onima koji su ozdravili) i pacijentima kojima nije potrebna ni interna ni spoljna rehabilitacija. Zamoljeni ste da se javite kancelariji direktora ne bi li organizovali operacije u narednim sedmicama”, piše u odredbi profesora Preljaska.

Slučaj je došao i do socijalne službe regiona Lombardija, koja će poslati inspekciju u bolnicu, a javno tužilaštvo je pokrenulo istragu. Stigle su prijave i iz regiona Trentino, Toskana i Kalabrija. Redakcija emisije je podvukla da je ovo neprihvatljivo i nehumano ponašanje i da ne postoje pacijenti A i B kategorije.

Superzelena propusnica se dobija nakon tri doze ili dve doze od kojih druga ne sme biti starija od četiri meseca ili nakon ozdravljenja. Ona je u Italiji potrebna za odvijanje normalnog života: odlazak u restorane, kafiće, na bazene, u pozorišta, bioskope, muzeje, na skijanje i sve ostale aktivnosti sem odlazaka u prodavnice hrane i apoteke.

Dok ostatak Evrope smanjuje zabrane u borbi protiv kovida 19, Italija od 1. februara uvodi nove mere.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE