Chicago
86°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 9
FriSatSun
79/59°F
79/59°F
75/59°F

Published 2 years ago

By admin

ZBOG TUŽBI I PANDEMIJE: Dobitnici zelene karte na lutriji zaglavljeni u sistemu!

Vlada SAD je početkom nove fiskalne godine u oktobru ponovo otvorila program lutrije za zelenu kartu, ali su hiljade prošlogodišnjih dobitnika iz Avganistana, Egipta, Perua, Irana i drugih zemalja i dalje zaglavljeni u procesima za dolazak u Ameriku.

Bajenova administracija je u sredu objavila da počinje novi krug lutrije za 2023, koji podrazumeva 55 hiljada zelenih karata.

Iako registracija počinje na vreme, neki dobitnici od prethodnih godina su i dalje zaglavljeni u procesu zbog pandemije koja je usporila procesuiranje aplikacija.

Samar, 35-godišnja istoričarka iz Egipta, dobila je zelenu kartu za 2021, ali mogućnost da stvarno otputuje u Ameriku je sve manja.

“Rok je istekao 30. septembra 2021, američka vlada nije odgovorila na pitanja o mojoj zelenoj karti. Ova prilika za preseljenje za moju porodicu ne znači luksuzniji život, već bezbedan život, jer nas ovde maltretiraju po političkoj osnovi”.

Program za zelenu kartu se mora završiti tokom jedne godine od dobitka na lutriji. Samar, koja je zelenu kartu dobila 2020, pridružila se drugim dobitnicima na lutriji i tužila administraciju zato što nije procesuirala njenu aplikaciju.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike, Stejt department je naveo da “to što je neko dobio zelenu kartu na lutriji, ne znači automatski da će dobiti vizu niti termin za intervju za vizu”, već da to samo znači da je osoba ispunila kriterijume da učestvuje u programu lutrije za zelenu kartu.

Objašnjenje je mala uteha za Samar.

“Suprug i ja od 2000. igramo lutriju za zelenu kartu, pratili smo sve procedure, podneli sva potrebna dokumenta. Pokušali smo čak i u EU da uđemo, ali nikad nismo dobili vize”.

Program lutrije za zelenu kartu nailazio je na različite prepreke prethodnih godina.

Bivši predsednik Donald Tramp je najpre 2017. zabranio ljudima iz muslimanskih zemalja da dolaze u SAD. Onda je u martu 2020. naredio zatvaranje konzulata širom sveta zbog pandemije. U međuvremenu su obustavljene i određene vize, zbog politike čuvanja radnih mesta za Amerikance.

Rezulzat toga je što hiljade dobitnika zelene karte na lutriji zapravo nisu mogle da dođu u SAD.

Konzulati su ponovo otvoreni na leto 2020. i tada su počeli sa procesuiranjem zelenih karata na lutriji. Advokati dobitnika su tužili administraciju, pa su u toku sudski procesi.

Stejt department nije komentarisao tužbe.

Imigracioni advokati koji zastupaju dobitnike zelenih karata, kažu da su američke ambasade širom sveta preplavljene hiljadama prijava, a da mesečno intervjuišu desetak dobitnika.

Avokat Kurtis Morison kaže za Glas Amerike da jedan od troje dobitnika zelene karte na lutriji, u proseku, ima šanse da okonča uspešno svoj proces i dođe u SAD.

Samar, koja i dalje čeka na intervju za zelenu kartu, kaže da bi mogla da igra ponovo lutriju i za 2023, ali da su “male šanse da dobije dvaput”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: USEmbassy.gov

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)