Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 70%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
43°F
45°F
45°F
45°F
43°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
54°F / 36°F
59°F / 50°F
64°F / 30°F
37°F / 27°F

Published 2 years ago

By admin

ZBOG SEČE I LOŠE UPRAVE: Fruška gora izgubila nominaciju za UNESKO prirodnu baštinu!

Zbog neadekvatnog upravljanja šumama u javnom preduzeću Nacionalni park Fruška gora propala je nominacija bukovih šuma za UNESKO-vu listu svetske prirodne baštine, saopštio je pokret Odbranimo šume Fruške gore, pozivajući se na zvaničnu informaciju koju je dobio od Republičkog zavoda za zaštitu prirode.

Dušan Beređi iz tog pokreta naveo je u pisanoj izjavi da su u poslednjih godinu dana primetili intenzivne seče šuma u blizini lokaliteta Ravne i Papratski do, koji su nominovani za svetsku baštinu.

„Zbog prekomernih seča, Srbija je izgubila istorijsku priliku da naše šume postanu deo Svetske baštine prirode. Potrebno je ukazati da je ovaj obim i vrste seča ‘aminovao’ Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kroz svoje saglasnosti i Osnove gazdovanja šumama i sva programska i planska dokumenta javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora“, naveo je Beređi.

Dodao je da nije problem samo seča, nego i intenizivni građevinski radovi na rekonstrukciji vile Ravne.

„Kamioni, mešalice, ograđivanje prostora, prava devastacija tog prostora“, kazao je Beređi.

Pored lokaliteta na Fruškoj gori, iz Srbije su 2020. godine nominovani i lokaliteti u Nacionalnom parku Tara – Zvezda i Klisura Rače, kao i u Nacionalnom parku Kopaonik, lokalitet Kozje stene.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE