Chicago
52°
Light Rain with Thunder
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 17mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 7 months ago

By admin

ZBOG SANKCIJA RUSIJI: Litvanci jedan kWh struje plaćaju rekordnih 4€!

Veleprodajna cena električne energije u Litvaniji dostići će 4 evra po kilovat satu, usled energetske krize izazvane sankcijama Rusiji i toplotnim talasom koji je pogodio Evropu. Trenutno litvanski potrošači sa fiksnom pretplatom plaćaju oko 0,20-0,30 centi po kWh.

Četiri evra po kWh predstavlja novi rekord cene električne energije u Litvaniji, i skoro je dvostruko veći od prethodnog rekorda.

Litvanija uvozi oko 70-80 odsto struje i proizvodi oko 20-30 odsto sopstvene struje.

Prema ekspertima, skok cena je posledica veoma visokih troškova gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, toplotnih talasa koji povećavaju potrošnju električne energije, kao i radova na popravci.

Većina potrošača domaćinstava u Litvaniji ima fiksnu pretplatu za električnu energiju, tako da ne bi trebalo da brinu o skoku cena, rekao je Arturas Кetlerijus, portparol litvanske državne energetske grupe Ignitis.

“Potrošači sa pametnim brojilima i planovima za električnu energiju povezanim sa korišćenjem električne energije po satu bi trebalo da budu više zabrinuti. Takvih kupaca je vrlo malo. Oni prate berzanske cene i u zavisnosti od toga kakva je cena na berzi, mogu odlučiti da isključe kućnu opremu”, rekao je on.

Na neka preduzeća takođe može uticati skok cene električne energije.

“Jedan evro po kWh je već bila kosmička cena. Tada su bila dva evra, što je takođe kosmički. Četiri evra je više nego apsurdno“, rekao je za Vidmantas Janulevičijus, šef Litvanske konfederacije industrijalaca.

Prema njegovim rečima, ranije su industrijska preduzeća imala fiksne tarife za struju. Međutim, kada su cene počele da rastu, dobavljači električne energije su raskinuli ugovore i sada je većina firmi prinuđena da plaća cenu po satu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: LRT.lt
Foto: Pexels; Printscreen YouTube Guardian News

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!