Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

ZBOG SAJBER NAPADA NA ALBANIJU: SAD uvode sankcije iranskom ministarstvu bezbednosti!

SAD su uvele sankcije iranskom Ministarstvu obaveštajnih poslova i bezbednosti i resornom ministru Esmailu Hatibu, optužujući ih da su povezani sa sajber napadom na Albaniju.

U saopštenju američkog ministarstva finansija navodi se da iranska obaveštajna služba učestvuje u sajber aktivnostima protiv SAD i njihovih saveznika, prenosi Radio slobodna Evropa.

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u sredu prekinula diplomatske odnose sa Iranom. Za sajber napad koji se dogodio u julu, Albanija je okrivila Iran i naredila iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju navodi da Ministarstvo za obaveštajne poslove i bezbednost Irana upravlja sa nekoliko mreža koje predstavljaju sajber pretnju, uključujući one koji su uključene u sajber špijunažu i hakerske napade.

„Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru“, izjavio je zamenik ministra finansija SAD Brajan Nelson.

NATO je u saopštenju juče potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika, u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez „neosnovanim tvrdnjama“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE