Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 14:50

By admin

ZBOG POMOĆI IZBEGLICAMA: Nikola je prvi Srbin dobitnik UNHCR-ove nagrade!

Dobitnik regionalne nagrade “Nansen” za 2021. godinu, koju Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) dodeljuje za pomoć izbeglicama, je nezavisni pravnik za ljudska prava iz Beograda Nikola Kovačević, saopštio je danas UNHCR.Kako se navodi u saopštenju, Kovačević podržava tražioce azila i izbeglice, posebno pomažući u njihovom pristupu teritoriji i tokom procedure azila, kao i u slučajevima kolektivnog proterivanja (potiskivanja sa granice) i to je prvi put da je ta nagrada dodeljena nekom iz Srbije i sa Zapadnog Balkana.

Šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji Frančeska Boneli istakla je da nagrada koju je Kovačević dobio predstavlja priznanje ne samo njegovoj posvećenosti, nego i naporima koje su u zaštitu izbeglica u Srbiji uložili brojni akteri poput državnih institucija i predstavnika civilnog sektora.

“Za one koji su primorani da napuste svoje domove, jedan od glavnih preduslova za nastavak normalnog života je da im se prizna potreba za medjunarodnom zaštitom i da imaju zagarantovana prava. Nikola je uvek išao jedan korak dalje u zaštiti izbeglica”, rekla je Boneli.

Kovačević je istakao da mu je velika čast što je dobio regionalnu “Nansenovu” nagradu i dodao da ona za njega predstavlja istovremeno i veliku odgovornost, ali i veliki podsticaj da nastavi da se bori za nasledje Konvencije o statusu izbeglica i pomaže onima kojima je neophodna medjunarodna zaštita.

“Uvek mi je bila čast da stanem uz izbeglice i ovu nagradu posvećujem svim ljudima koji su primorani da napuste svoje domove”, naglasio je Kovačević.

UNHCR-ova nagrada Nansen za pomoć izbeglicama uspostavljena je 1954. godine i odaje priznanje pojedincima, grupama i organizacijama koje prevazilaze svoje dužnosti u oblasti zaštite izbeglica, raseljenih lica i lica bez državljanstva.

Od 2017. godine dodeljuje se i na regionalnom nivou, za Afriku, Aziju, Evropu i Bliski istok.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)