Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.86"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By admin

ZBOG NEPOŠTOVANJA KONGRESA: Stiv Benon osuđen na četiri meseca zatvora!

Stiv Benon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, osuđen je na četiri meseca zatvora zbog odbijanja saradnje sa istragom napada na američki Kapitol januara 2021.

Sudija Karl Nikols odredio mu je i novčanu kaznu od 6.500 dolara. Benona je porota u julu osudila po dve dve tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa pošto nije svedočio ili dostavio dokumenta.

Za svaku od dve tačke predviđena je kazna od najmanje mesec, a najviše godinu dana zatvora, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Benonov zastupnik najavio je žalbu na sudsku presudu.

Tužioci su tražili da Benon bude osuđen na kaznu do šest meseci zatvora, dok su se njegovi pravni zastupnici zalagali za određivanje uslovne kazne.

Benon je odbio da govori pred sudom pre nego što mu je izrečena kazna.

Njegov zastupnik Dejvid Šoen je u izlaganju ukazao da je Benon usvojio savet advokata da ne postupi po pozivu Kongresa nakon što se Trump pozvao na pravnu doktrinu koja omogućava da neke od komunikacija Bele kuće ne budu objavljene u javnosti.

Prema navodima kongresne komisije koja istražuje nasilni upad dela pristalica bivšeg američkog predsednika u Kapitol – Benon je najmanje dva puta razgovarao sa Trampom dan uoči napada.

Takođe, prisustvovao je sastanku planiranja protesta njegovih pristalica u hotelu Vašingtonu – i poručio putem podkasta koji je vodio da će, kako se izrazio, biti pakleno tokom protesta.

Istražna komisija napada na zdanje Kongresa, koju predvode demokrate, zahtevala je svedočenje brojnih ljudi iz Trampovog miljea.

Osim Benona, za nepoštovanje Kongresa optužen je i njegov nekadašnji savetnik Pitera Navara – jer se oglušio o obavezujući poziv. Suđenje mu je zakazano za 17. novembar – a Navaro se izjasnio da nije kriv.

Presuda za nepoštovanje Kongresa nije kraj pravnim problemima Stiva Benona. U državi njujork je u septembru optužen za pranje novca i zaveru pošto je, kako se navodi, obmanuo donatore koji su prilagali novac za izgradnju zida duž granice između SAD-a i Meksika.

Benon, koji se izjasnio da nije kriv, suočava se zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina – ako bude proglašen krivim.

Pri kraju mandata Donald Tramp je pomilovao Benona zbog sličnih optužbi na federalnom nivou.

Inače, istražna komisija napada na Kongres nedavno je izdala obavezujući poziv za svedočenje i bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

On je taj poziv kritikovao, ali još nije poznato da li će mu se odazvati.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

YOU MAY LIKE