Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ZBOG IZVEŠTAVANJA IZ DONBASA: Slavnom srpskom ratnom novinaru zabranjen ulazak u Hrvatsku!

Novinar, ratni reporter Danijel Simić je danas oko podne zadržan na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gde je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, te mu je potom uručeno rešenje o odbijanju ulaska u zemlju.

Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će “doći kolege da obave razgovor sa mnom” i da sačekam malo. Ali da “neće iz Zagreba, pa će biti brže” To malo se rasteglo na dva sata čekanja” svedoči Simić.

Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza.

Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obaveštajne službe.

PROČITAJTE VIŠE:

„Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izveštavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora” zaključuje Simić.

Na rešenju koe je dobio, nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz.

Dodao je da će odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci, prenosi RTRS.

POVEZANE TEME:

ZAPALJIVA ODLUKA UKRAJINSKIH VLASTI: U Kijevsko-pečersku lavru useljavaju vojsku i ranjenike!

SVE VIŠE NASILJA NAD SRBIMA: Napadnuta žena u povratničkom selu u BiH, meštani planiraju protest!

“HEROJI HALIJARDA” PREDSTAVLJENI U SARAJEVU: Gradonačelnica traži “smenu odgovornih” u rukovodstvu filmskog festivala!

Izvor: Politika
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE