Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 10mph SE
Humidity: 75%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ZAVRŠIO HUMANITARNO HODOČAŠĆE: Slavko prepešačio 250 km i skupio 830.000 dinara za bolesnu decu! (FOTO)

Nijedan čin dobrote, bez obzira koliko malen, nije uzaludan. Nisi živeo dok nisi uradio nešto za nekog ko ti se nikad ne može odužiti. U trci sa modernim načinom života često zaboravljamo na druge, pa čak i na sebe. Ali ima onih koji to nikada ne zaboravljaju i koji od toga žive.

-Dan pre nego što sam krenuo radio sam 12 sati. Utorak je bio kada sam započeo hodočašće, nisam imao nekih posebnih priprema. Ja mislim da je 80 odsto svega u glavi čoveka, taj voljni moment je najbitniji – o započinje svoju priču Slavko Radojčić, predsednik Udruženja dobrih ljudi “Ognjište” u Pančevu, koji je prepešačio 250 kilometara, od Omoljice do Sokobanje, za pet dana.


Slavko je svoje korake, kako kaže, uspeo da “proda” za 830 hiljada dinara i to će biti dato u dobrotvorne svrhe Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije – za lečenje dece obolele od raka. Radojčić se već godinama, pored svog primarnog posla, bavi humanitarnim radom, a sada je poželeo da da svoju ličnu žrtvu.

-To je nastavak nečega čega sam se dosetio još pre dve godine. Pratio sam i gledao na internetu, ali sam i sam razmišljao šta bih mogao da uradim i smislio da nekim hodočašćem “animiram ljude”. Mi kao uduruženje sarađujemo i sa jednim frizerskim salonom iz Pančeva. Oni postave kutiju, maju svoj humanitarni dan i sve što sakupe daju u isti fond.

Slavko ističe da bez velike podrške porodice i prijatelja u svemu tome ne bi uspeo.

-Krenuo sam iz Omoljice i otišao do Dunava, gde su me čamcem prevezli prijatelji preko reke do Grocke, a onda sam pešačio do Landola, gde sam prvu noć noćio. Sutradan sam nastavo do manastira Koporin, gde sam proveo drugu noć. Za sve sam, naravno, imao blagoslov Njegove svetosti patrijarha Porfirija i svesrdnu pomoć Njegovog preosveštenstva vikarnog episkopa topličkog, gospodina Petra.

Ovaj humanitarac dodaje da mu je treći dan hodočašća bio najteži jer je morao odjednom da prepešači 54 kilometra.

-Bukvalno sam bio sam, sa sobom sam nosio i šator da zanoćim negde ako ne budem imao gde da svratim. Treću noć sam proveo u Jagodini u hotelu, i tu sam veoma srdačno dočekan. Kada je vlasnik hotela čuo gde sam se uputio, nije dozvolio da platim bilo šta – ističe on

Svoje putešestvije Slavko je sutradan nastavio do manastira Svete Petke kod Paraćina, a četvrtu
noć prespavao je u etno-selu Balašević.

-Do tog trenutka sam već prepešačio 200 kilometara. Prijatelji su samo došli da zajedno pređemo Rtanj, jer nije svejedno biti sam na planini. Kad smo sišli, ja sam nastavio peške, a oni kolima do krajnjeg cilja, gde smo tog poslednjeg dana mog hodočašća primljeni u crkvi u Sokobanji – kaže Slavko.

Slavko ne krije sreću što je uspeo da na ovakav način učini jedno humano i dobro delo. Kroz priču sa nama dotakao se i svoje porodice, koja mu je velika podrška.

-Vratio sam se jednog dana s posla i video sam sina kako šeta po stanu sa rancem na leđima. Pitao sam ga šta radi, a on je meni kratko odgovorio “tata, igram se hodočašća”. Samo sam mu reko “sutra tebi tata pravi pravo hodočašće”. I sutradan smo on i ja zajedno prepešačili skoro 15 kilometara, i samo tada smo sakupili 93 hiljade dinara. Uz hodočašće, tu šetnju sa sinom i humanitarnim danom u frizerkom salonu, sakupili smo 830.000 – podvlači Slavko.

Radojičić kaže da je sledeći korak da odu do Instituta i dogovore se šta je potrebno da se kupi, ali da će to najverovatnije biti infuzomat i inverter klima, kako bi se poboljšalo lečenje dece tamo. Ovde se humanitarna dela ovog dobrog čoveka i njegovog udurženja ne završavaju. Najavili su nam humanitarno pešačenje od Guče do manastira Studenica, što iznosi oko 80 kilometara udaljenosti. Sa njim će tada na to proputovanje po prvi put krenuti četiri devojke iz spomenutog frizerskog salona… Takođe, kako ističe Slavko, Stanko Balaban, iz Udruženja “Ognjište”, trčaće iz Kačareva do manastira Ravanica, koji se nalazi kod Ćuprije i pokušaće da za manje od 24 sata istrči ovih 150 kilometara.

Ovo su, kako kaže, planirali da realizuju malo pre Vidovdana, najverovatnije 26. juna, a da za Vidovdan već bude gotovo.

PROČITAJTE VIŠE:

PANČEVAČKA HEROINA KATARINA: Samohrana majka troje dece i borkinja protiv nasilja dobila nagradu Evropske Unije! (FOTO)

SRPSKO TEKVONDO ČUDO IZ ČIKAGA: Nikolina uzela još jedno zlato na prvenstvu SAD! (FOTO)

STOPAMA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Nevena je najbolja teniserka američke Konferencije, ali i student generacije na svom fakultetu! (FOTO)

Izvor: Informer
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE