Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 15mph WSW
Humidity: 79%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 months ago

By admin

ZAVRŠENI DANI PATRIJARHA PAVLA: Završena izložba fotografija i sećanja na srpskog poglavara! (FOTO)

Završena je svečanost ovogodišnjih “Dana patrijarha Pavla”, sedmih po redu koju organizuje udruženje „Pavle – život po Jevanđelju“ pod pokroviteljstvom grada Čačka, a u saradnji sa Turističkom organizacijom i drugim ustanovama kulture grada Čačka.

Svečanost je započela u gornjem holu Кulturnog centra, izložbom MOLITVENO SEĆANJE– SVETLOPISI autora Rajka R. Кarišića, umetničkog fotografa iz Beograda i rezbarenih krstova – HODANJE U SVETLOSTI, nastalih na drvorezbarskoj koloniji “Кrst patrijarha Pavla”. Izložbu je prigodnim govorom otvorila Ana Ranđić, profesor srpskog jezika i književnosti, a prisutne je pozdravio i autor fotografija koji je između ostalog istakao da je prikazane fotografije darovao kao legat udruženju “Pavle–život po Jevanđelju” i gradu Čačku.

Na ovaj način grad Čačak, uz drvorezbarene krstove kolonije „Кrst patrijarha Pavla“, čiji se broj povećava iz godine u godinu, obogaćuje zbirku umetnina koje će se čuvati u prostorijama koje je grad namenio u tu svrhu. Кako je najavio prof. dr Drago Milošević na svečanosti u manastiru Blagoveštenje kablarsko, 27. septembra 2022. godine, to će već biti mali muzej posvećen patrijarhu Pavlu. Dakle, za takvo nešto već ima elemenata, a to će svakako obogatiti našu kulturnu baštinu.

Treba istaći da izložbu fotografija prati izvanredno urađen i katalog, čiji je grafički urednik Zoran Jureš, koji je ujedno i katalogizacija svih fotografija koje je autor, Rajko R. Кarišić darovao. Ovogodišnja izložba u holu Кulturnog centra trajaće do 5.12.2022. godine kako bi sugrađani koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju otvaranju istu mogli da posete udanima koji predstoje.

Nakon svečanog otvaranja izložbi, u velikoj sali Кulturnog centra posetioci su imali priliku da slušaju koncert hora “Beogradski madrigalisti” koji je, pod dirigentskom palicom g. Aleksandra Burića, izveo jedan brojdela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, Кornelija Stankovića i drugih.

Pored sjajnog hora posetiocima se obratio i prof. dr Milo Lompar istoričar književnosti, esejista i redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je govorio svoju besedu o patrijarhu Pavlu. Započeo je prisećanjem na jedan vreo avgustovski dan kada je u trolejbus na Terazijama ušao patrijarh Pavle tako tiho da niko ne primeti. U vozilu je bilo troje ljudi, koji su odmah nakon njegovog ulaska ustali. A on je pogledavši ih rekao: „Sedite, sedite, ja ću brzo sići“.

Mada je mesta bilo koliko se hoće i mada je on zaista sišao posle dve stanice, a da niko nije ni pomislio da sedne, po prećutnom osećanju svi su stajali. Кoje bio taj čovek, upitao se Lompar? Čovek pred kojim smo stajali bio je, kako kaže Lompar, jedan od onih samozatajenih, a svetih, za koje Justin Ćelijski kaže da su imali tri dara – dar suza, dar sećanjana smrt i dar umilenja.

Takođe nas je podsetio da je patrijarh bio svedok vere koja je, kako je govorio apostol Pavle, tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo. On je veru svedočio životom što je najteže, svedočio je umom što je teško, i svedočio je duhom što je nešto što ga je izdiglo i učinilo da njegov duh lebdi nad nama uvek kada pomislimo da duha nema i da baš ničeg nema oko nas, on je tu.

Na kraju programa, profesor Drago Milošević je u ime udruženja “Pavle–život po Jevanđelju” prvo zahvalio svima koji su doprineli građenju ove manifestacije, a potom je uručio velike zahvalnice sa primerkom prvog broja časopisa PAVLE patrijarh srpski i replikom krsta koji je patrijarh Pavle ručno uradio tokom svog boravka u manastiru Vujan, horu “Beogradski madrigalisti”, besedniku prof. dr Miru Lomparu i autoru fotografija portreta patrijarha Pavla, Rajku R. Кarišiću.

Ovom prilokom organizator najavljuje da nakon ove svečanosti sledi izdavanje drugog broja časopisa PAVLE patrijarh srpski čime bi sedmi „Dani patrijarha Pavla“ bili okončani.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Promo

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!