Connect with us

događaji

ISPRAĆAJ POGLAVARA SPC: Telo patrijarha Irineja stiglo u Hram Svetog Save gde će biti sahranjeno (FOTO, VIDEO)

Published

on

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet je u Hram Svetog Save, gde će sutra biti sahranjen.

Špalir pripadnika VS dočekao je kovčeg, a unutra sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke. Kovčeg će biti prekriven mandijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla)

Povorka sa kovčegom sa telom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irinejem krenula je prema Vračaru, ka Spomen hramu Svetog Save, nakon završetka službe i liturgijskog otpusta u Sabornoj crkvi.

Prethodno su u Sabornoj crkvi održani sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave beogradske Saborne crkve i pomen preminulom patrijarhu.

Iako je SPC saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mere, mnogo građana je bilo u Sabornoj crkvi, malo njih je nosilo maske, nije bilo distance, a okupljeni su ljubili kovčeg i krst.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

“Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha”, navodi se u saopštenju.

A u Sabornoj crkvi, se, i pored upozorenja, okupljen veliki broj građana, ne postoji distanca između njih, a neki ne nose ni maske. Kovčeg s telom patrijarha je otvoren, a preko se nalazi providno staklo koje okupljeni građani ljube.

Kako se vidi na snimcima, građani koji su tamo i povodom današnje slave, pričešćuju se istom kašicicom.

Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha uneto je u 8.40h u subotu u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, tokom liturgije, na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u Hram Svetog Save, gde će biti sahranjen u nedelju.

Kovčeg s patrijarhom u hram su uneli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Advertisement