Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

ZAVRŠEN MITING U MITROVICI: Srbi poručili: Ostajemo ovde! Albanci provocirali kačenjem zastava

Dan nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba napustili prištinske institucije, u Kosovskoj Mitrovici danas u podne počeo je veliki narodni miting. Posledice potencijalne političke krize još uvek se razmatraju, a bojkot institucija prvi su počeli Goran Rakić i Igor Simić iz Srpske liste, nakon čega su im se pridružili policijaci, kao i sudije. Sva najnovija dešavanja sa Kosova pratite u našem blogu uživo.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da mandate vraćaju srpskom narodu koji ih je birao, a ne Prištini. Kaže da su se u Severnoj Mitrovici okupili da pošalju jasnu poruku da je dosta šikaniranja od strane Prištine – otimanjem srpske imovine, matretiranjem Srba i lažnim optužbama na njihov račun.

“Dosta je, dosta je gaženja Briselskog sporazuma i srpskog naroda. Mirne savesti stojim pred vama jer smo učinili sve da ovo sprečimo. Našim ostavkama branimo Briselski sporazum i  pravo. Mi želimo mir, mir i samo mir. Molim vas da ne nasedate na provokacije, mi nismo remetilački faktor, mi želimo da se povuku sve jednostrane odluke o registarskim tablicama i primenu Briselskog sporazuma, da se osnuje Zajednica srpskih opština”, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, rekao je da se danas bore za mir za sve ljude. Ostavke su, kaže, podneli jer nisu hteli da budu paravan Prištini.

“Deset godina čekamo Zajednicu srpskih opština, deset godina čekamo ruku pomirenja, a šta smo dobili…”, rekao je Simić.

“Ako budemo jedinstveni i složni, ne sumnjam da ćemo pobediti. Važno je da teret borbe podnesemo svi podjednako”, rekao je Simić. 

Suspendovani komandir policijske stanice regiona Sever Nenad Đurić, takođe se obratio na skupu i rekao da su se probudili “iz lažnog sna”.

Mi druge zemlje nemamo, rekao je. “Za sve one koji se kolebaju i sumnjaju u istinitost učinjenih dela, citiraću Njegoša: Svako je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka”, rekao je.

Stevanovićeva: Svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema

Okupljenim građanima u Severnoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović.

Stevanovićeva je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

“Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa”, istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na KiM traže elementarna ljudska prava. 

Skup u Severnoj Mitrovici sa koga su se čule poruka mira i da Srbi ostaju “svoj na svome” završen je pesmom “Ovo je Srbija”.

Albanci iz Mitrovice na miting odgovorili kačenjem zastava

U naselju Bošnjačka Mahala, multietničkom delu Kosovske Mitrovice, osvanule su kosovske i albanske zastave. 

U izjavi za prištinske medije, građani koji su okačili zastave kažu da time žele da prenesu poruku: “Ostajemo ovde”.

Izvor: Kurir Foto: Kurir

YOU MAY LIKE