Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

‘ZAUVEK ĆEMO VAS PAMTITI’: Mali Ukrajinci u suzama napustili Srbiju! (FOTO)

Jedna od dve porodice, koje su bežeći od rata u Ukrajini utočište našli na teritoriji opštine Beočin, posle dva i po meseca, vratila se u oblast Kijeva.

Olena Hrisik došla je u Srbiju 9. marta, sa dvoje male dece, Dašom i Iljom.

-Kada su saopštili da se zbog bolesti majke, odnosno bake, moraju vratiti u Ukrajinu, odlazak Olene, Ilje i Daše svima je teško pao. Komšije, prijatelji, gazdarica Danijela Nikolić koja je udomila dve ukrajinske porodice sa osam članova i ja kao poverenik „borili“ smo se za termin organizacije oproštajnog druženja. Bili su to zaista dirljivi trenuci koji su dokazivali koliko se ova tročlana porodica navikla na život u Srbiji kao i mi na njih – rekao je poverenik za izbeglice i migracije opštine Beočin Ismet Ademovski.

Opraštajući se od domaćina u Srbiji, Olena je na društvene mreže stavila post u kojem se zahvaljuje Srbima i poručuje da ih nikada neće zaboraviti.

“Hvala svima, svima, svima, koje smo ovde sreli i s kojima smo se družili. Dragon, Isa, Gordon, Elena, Marina, Aleksandar, Danijela, Natalija, Slađana, Valentina i Aleksandar, naše divne komšije Renata, Dejan, Ljilja, Ilia , naši prijatelji u Ukrajinskom centru, Miroslav Kalenjuk, sestre Vićentija i Anastasia, Isidora, dragi Karlo.

Deca su plakala kada su odlazila iz Ukrajine, a sada plaču jer ne žele da se rastaju od novih prijatelja.

Ilja već žudi za Gorjanom, Milunom i Mihailom, za njihovim izletima i avanturama. Daša je nekako neprimetno odrasla i tako “čavrlja” na srpskom, kao i naše mlade komšije na ukrajinskom. U glavi mi se vrte sve do tada nepoznate reči, prelepi grad Beograd, prijatan konzul, tako veličanstvene tvrđave, planine, ukusni bureci i ajvar.

Iako prvi mesec nije bio lak, kao u magli, sa suzama i preprekama, uspela sam da „upravljam“.

Izuzetno dobri ljudi, uvek spremni da pomognu… Ostaćete zauvek u mom sećanju.

Bio je to dobar odmor, vreme je da se ide kući… ” , napisala je Olena.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Olena Hrisik / kirs.gov.rs

YOU MAY LIKE