Connect with us

aktuelno

ZAUSTAVLJENO IZRUČENJE SRPSKIH PROGRAMERA: Evropski sud u Strazburu doneo hitnu meru!

Published

on

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je hitnu meru da proces izručenja deset državljana Srbije Sjedinjenim Američkim Državama, gde je protiv njih podignuta optužnica zbog digitalne finansijske prevare teške najmanje 70 miliona dolara, “zastane” bar do 16. avgusta, kada će taj sud doneti konačnu odluku da li bi izručenjem optuženim programerima bila povređena ljudska prava, potvrdio je za Danas advokat Milan Petrović, koji zastupa neke od optuženih.

Hitna mera Evropskog suda u Strazburu predstavlja mali obrt u procesu ekstradicije 11 srpskih državljana – od kojih je jedan već isporučen Americi jer je sam tražio da mu se sudi u toj zemlji, a koji je došao do samog kraja, nakon što su okončani svi postupci pred Višim i Apelacionim sudom u Beogradu.

Od odlaska na put u SAD, deset državljana Srbije delilo je još samo mišljenje ministarke pravde Srbije, koje je poslednji “uslov” za ekstradiciju.

Ovo je prvi postupak izručenja srpskih državljana stranoj zemlji – izuzimajući izručenja Haškom tribunalu.

Sprovodi se na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima (2009) i ugovora između Republike Srbije i SAD o izručenju (2016), koji je verifikovan zakonom o potvrđivanju tog ugovora, usvojenim pre dve godine.

Sud u Strazburu je reagovao ovakvom hitnom merom na naš zahtev, koji smo podneli odmah nakon što je Apelacioni sud početkom ovog meseca odbio žalbu optuženih.

Država Srbija je u obavezi da se do 30. jula izjasni da li se ovim izručenjem krše ljudska prava, na koja smo ukazali u zahtevu, mi kao advokati ćemo do 10. avgusta na takvo izjašnjenje poslati svoj dopis, a sud će 16. avgusta doneti konačnu odluku- objasnio je Petrović za naš list.

On je precizirao da država Srbija do tog roka mora da odgovori da li je proverila koliko iznose zaprećene kazne za tri krivična dela koja se stavljaju na teret njenim državjanima, te da li bi se moglo dogoditi da će te kazne, s obzirom na starost optuženih, predstavljati doživotnu kaznu zatvora.

Optuženi bi za svako od tih krivičnih dela mogli da dobiju po 20 godina zatvora, a pošto u SAD postoji kumulativno kažnjavanje, kazna bi mogla “postati” doživotna.

Domaće zakonodavstvo pritom za takva krivična dela propisuje kaznu zatvora do deset godina.

Srbija, takođe, mora da odgovori i da li će njeni državljani u SAD imati pravo na pomilovanje, te kakvi će ih zatvorski uslovi tamo sačekati, pogotovu u pogledu zaštitnih mera protiv kovida 19.

Ministarka pravde bi pre davanja konačnog mišljenja o izručenju trebalo da sačeka odluku Evropskog suda u Strazburu, koja mora da ima prioritet u odnosu na ugovor Srbije i SAD o izručenju.

„Bio bi zaista pravni presedan da Srbija povredi odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, a tako što će prvenstvo dati ugovornom odnosu sa drugom državom“, rekao je Petrović.

Svih 11 programera, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula prošle godine u Nišu, gde imaju stvarno ili formalno prebivalište. Akciju su izveli pripadnici MUP-a Srbije u saradnji sa američkim FBI.

Prema pisanju medija, oni se terete da su od 2011. godine, kao organizovana kriminalna grupa, napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, među kojima „većini iz SAD“, prodavali fiktivne akcije preduzeća a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu.

Sa investitorima su komunicirali preko interneta ili video-konferencijskih poziva, koristili “lažne identitete i titule” kako bi ostavili utisak da su finansijski stručnjaci ili brokeri i „izdavali lažna dokumenta o kupovini akcija i potvrde o transferu novca“.

Federalna velika porota Severnog okruga države Teksas je početkom jula prošle godine potvrdila optužnicu koja ovu grupu programera tereti „za urotu za počinjene prevare sa prebacivanjem novca“ i „za urotu za počinjeno pranje novca“.

Okružni sud SAD za Severni okrug Teksas je tada izdao i nalog za njihovo hapšenje. Svi optuženi su negirali krivicu, navodeći da su legalno radili kao posrednici za treća lica i da nisu znali gde je novac investitora završavao.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

Advertisement