Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By admin

ZAUSTAVLJEN ‘VELIKI CRVENI TALAS’: Pobedom u Nevadi demokrate zadržale kontrolu nad Senatom!

Američke Demokrate zadržaće kontrolu nad Senatom, gornjim domom parlamenta SAD, nakon pobeda u Nevadi i Arizoni, javlja CNN. Demokrate su zapečatile kontrolu pošto je senatorka Ketrin Kortez Masto iz Nevade za dlaku pobedila Adama Laksalta, republikanskog kandidata i bivšeg državnog tužioca.

Sada Demokrate imaju 50 mesta, naspram 49 koliko imaju Republikanci, što znači da uz „zlatni glas“ potpredsednice SAD Kamale Haris kontrola ostaje u rukama stranke predsednika Džozefa Bajdena, javlja CNN.

Trka za mesto u Senatu se još vodi u Džordžiji, gde će izbori biti ponovljeni u decembru, ali neće uticati na većinu.

„Mislim da je to odraz kvaliteta naših kandidata. Svi su se kandidovali sa istim programom. Nije bilo nikog ko se nije kandidovao na platformi onoga što smo mi uradili“, rekao je Bajden novinarima.

Demokrate će imati mogućnost da potvrde Bajdenove nominacije za sudije, i neće moći da se ponovi situacija iz 2016. godine, kada su Republikanci imali kontrolu i odbili da potvrde nominaciju Merika Garlanda, kandidata tadašnjeg predsednika Baraka Obame za sudiju Vrhovnog suda SAD.

Kontrola Predstavničkog doma još uvek nije odlučena, nekoliko dana nakon izbornog dana koji nije ispunio predviđanja da će republikanci doći na vlast u Vašingtonu.

Iako republikanci i dalje imaju prednost u trci za Predstavnički dom, njihova većina bi svakako bila mala.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen PBS News Hour, Pexels

YOU MAY LIKE