Connect with us

Srbija

ZATIRANJE PROŠLOSTI: Srušili kuću Draže Mihailovića u Beogradu da bi izgradili četvorospratnu zgradu

Published

on

Dražin unuk Vojislav Mihailović je još ranije najavio da prikuplja sredstva kako bi u Bregalničkoj otvorio muzej

Ovih dana, bez previše pompe u javnosti, porušena je skromna porodična kuća Dragoljuba Draže Mihailovića u Bregalničkoj ulici broj 24 na Zvezdari u Beogradu.

Prvi grilac porobljene Evrope na ovoj adresi je stanovao do Drugog svetskog rata, odnosno do 1941. godine.

Na gradilištu je istaknuta tabla na kojoj piše da se radovi izvode po odobrenju Sekretarijata za urbanizam grada Beograda, a dat je i prikaz budućeg izgleda višespratne stambene zgrade.

Mihailo Đorđević, nekadašnji komšija pukovnika, generala i ministra vojske i komandanta Jugoslovenske kraljevine vojske u otadžbini Draže, za Politiku je istakao da nije siguran da treba dozvoliti ovakve postupke “zatiranja tragova srpske prošlosti”.

“Ja sam verovatno poslednji živi komšija koji pamti živog Dragoljuba Dražu Mihailovića kao pukovnika. Pamtila ga je i moja prva tadašnja komšinica, sada pokojna Ružica Sokić, naša značajna dramska umetnica. Predlažem da Srpski četnički pokret, kada to do sada nije učinjeno, na fasadi buduće višespratnice postavi obeležje (tablu) na kojoj će pisati da je tu živeo, u našem glavnom gradu, Dragoljub Draža Mihailović, čovek koji je svojim saborcima rekao da u srpskom jeziku ne postoji reč „kapitulacija”. Mislim da to ne bi trebalo nikog da povređuje”, konstatovao je ovaj Beograđanin.

BREGALNIČKA 24: Na ovom mestu niče četvorospratnica FOTO: Googlemap

Prema istorijskim izvorima, Draža Mihailović je kuću u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu kupio 1931. godine, kada je iz Skoplja prekomandovan u Beograd u Gardu i u njoj je živeo sa porodicom do 1941. godine.

U nju se preselio sa suprugom Jelicom, sinovima Brankom i Vojislavom i ćerkom Gordanom, i upravo iz ove kuće je i otišao u Veliki rat.

Poslednji vlasnik kuće Nebojša Jeremić, koji je prodao ovu kuću firmi “Pavkov” iz Boleča, ispričao je kako je kuća preuzeta od Dražine porodice.

Ovu kuću je 1960. godine moj deda u potpunosti legalno kupio od sestre Draže Mihailovića. Oni su se znali iz Ivanjice, dogovorili su se oko cene i sve je urađeno maksimalno pošteno. Tako da nema reči o bilo kakvom otimanju ili nacionalizaciji, nego se radi o najnormalnijoj prodaji“, naveo je Jeremić koji je čuveni urolog.

A mislim da će uspomena na Dražu Mihailovića nastaviti da živi i da će biti postavljena tabla da je ovo bila njegova kuća

Poslednji vlasnik kuće

On je objasnio da su se svi naslednici ove kuće složili da prihvate ponudu investitora i prodaju je posle toliko godina.

Smatram da nismo ništa loše uradili, samo smo prihvatili dobru ponudu za nešto što je naše. A mislim da će uspomena na Dražu Mihailovića nastaviti da živi i da će biti postavljena tabla da je ovo bila njegova kuća”, rekao je Jeremić za “Informer“.

Povodom ovog slučaja kontaktiran je i investitor Saša Pavlović, koji na mestu Dražine kuće gradi stambeno-poslovnu zgradu sa visokim prizemljem, četiri sprata i potkrovljem, navodeći da bi voleo da u toj zgradi bude muzej.

Tu inicijativu je pokrenuo Dražin unuk Vojislav Mihailović i nisam imao ništa protiv, štaviše. Ne mogu sebi da priuštim da poklonim taj prostor, ali ako uspeju da skupe donacije iz zemlje i inostranstva, spreman sam da se odreknem i dela svoje zarade”, izjavio je Pavlović koji je veliki obožavalac lika i dela vođe četničkog pokreta.

Dražin unuk Vojislav Mihailović je još ranije najavio da prikuplja sredstva kako bi u Bregalničkoj otvorio muzej.

Prema njegovim rečima najbolje bi bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja. U njegovom nadzornom odboru bili bi ugledni akademici, profesori, vladike.

Verujem da bi mnogi Srbi želeli da vide postavku, a bilo bi interesantno i turistima. Taj deo naše prošlosti je krivotvoren, a pobednici u ratu kasnije su ispisali lažnu istoriju. U ovom muzeju bi mogli da vide i čuju istinu i da upotpune svoje znanje 

Vojislav Mihailović

Investitor je spreman, dodaje, da odvoji prostor u prizemlju, koji bismo mogli da otkupimo. U slučaju da ne uspemo da se dogovorimo s njim, gledaćemo da iznajmimo neki drugi prostor.

“Verujem da bi mnogi Srbi želeli da vide postavku, a bilo bi interesantno i turistima. Taj deo naše prošlosti je krivotvoren, a pobednici u ratu kasnije su ispisali lažnu istoriju. U ovom muzeju bi mogli da vide i čuju istinu i da upotpune svoje znanje – rekao je tada Mihailović.

Pre nešto više od godinu dana rehabilitovanom Dragoljubu Draži Mihailoviću ukazana je, na Ravnoj gori, pred njegovim spomenikom, visoka državna počast svih rodova Vojske Srbije, uz odavanje pošte polaganjem venaca i veliku medijsku pažnju.

TEKST: Serbian Times FOTO: Wikimedia

Advertisement