Chicago, IL
59°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 20mph W
Humidity: 67%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
59°F
57°F
57°F
55°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
52°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 5 years ago

By admin

ZAŠTO “SERBIAN TIMES”? Dosta je bilo mraka, vreme je za lepše lice Srbije!

U vremenu jeftine politike i još jeftinije zabave, dok nam se sa TV ekrana
smeju rialiti zvezde predvođene starletama i kriminalcima, dok nam sa jutjuba pevaju mutirani “pevači” i “pevačice”, sa glasovima tako lepim da moraju da ih skrivaju iza “autotune” mašina…

Dok nam sa političke scene stižu samo loše vesti, dok trećina države iz koje potičemo gladuje za račun 5% onih koji ne znaju šta bi od novca koga nisu zaradili svojim trudom i pameću već zato što su članovi stranke, klana, zato što su nečiji kumovi, braća…Dok nam preostala mladost i pamet razmišlja samo o tome kako da što pre spakuje kofere i pobegne u beli svet…

Mi smo odlučili da krenemo putem kojim se ređe ide.

Da iz Amerike, iz grada Čikaga, najvećeg srpskog posle Beograda, ponudimo našoj dijaspori, ali i svim našim zemljacima koji žive u domovini, nešto novo, drugačije, pozitivno. Da pokažemo da Srbi i Srbija imaju svoje lepo lice koje mi često zaboravljamo, zapljusnuti mračnim slikama sa početka priče.

Zašto, pitaju nas ovih dana prijatelji…Kada je profitabilnije baviti se ovim gorepomenutim ljudima i pojavama, kada su takve teme popularnije, čitanije, do njih je lakše doći. Samo uključite televiziju i tu su…na izvolte! Odgovor glasi: Zato što ne želimo da učestvujemo u zločinu nad sopstvenim narodom. Da ga zatupljujemo, zaglupljujemo, da mu prodajemo lažne idole.

I da, zato što verujemo u reči velikog Dostojevskog da će “lepota spasiti svet”. A mi lepote imamo za izvoz. Na žalost, izvozimo je sve više, preko svake mere. O tome govori i zaštitno lice našeg portala, Smiljana Nedić, mlada glumica rodom iz Bijeljine, koju će publika u Čikagu uskoro moći da vidi na premijeri „Zone Zamfirove“ velikog Stevana Sremca, predstave Srpsko-američkog pozorišta „Mira Sremčević“.

Serbian Times će vas ubuduće informisati o najznačajnijim temama, događajima i ljudima u srpskoj dijaspori i matici…Ali ne samo to.

Sledeće 2020.godine u Americi će biti održan popis stanovništva. Želimo da na tom popisu pokažemo koliko nas Srba zaista ima u Americi, jer popis iz 2010. kao i oni pre njega, ne pokazuju pravu sliku. Ali pokazuju posledice dugogodišnjeg lutanja i agonije. Agonije u kojoj smo počeli da se stidimo onoga ko smo i odakle smo. Agonije koju su, na žalost, mnogi među nama prihvatili kao istinu.

Pratite nas, čitajte, ali i zauzmite svoje mesto u našem uređivačkom timu – komentarišite, predlažite, pitajte, kreirajte ovaj portal sadržajima i temama koje bi želeli da čitate. Mi smo tu zbog Vas.

A da se stidimo, nemamo čega. Ni pred Amerikancima, ni pred ostatkom sveta. Imamo Đokovića i Jokića, naš Tesla je osvetlio planetu, naš Pupin ju je povezao telefonskim vezama, ceo svet je čitao Andrića, Pavića i Crnjanskog… Novinar Vol strit Žurnala Volter Bogdanić, izdanak treće generacije čikaških Srba, jedini je čovek sa tri Pulicerove nagrade. U nekim od najvećih američkih kompanija na menadžerskim mestima sede naši ljudi, a na najprestižnijim američkim, britanskim, nemačkim univerzitetima katedre drže srpski profesori.

Devedesete su daleka prošlost, vreme je da već jednom skinemo taj venac srama i izađemo van čarobnog kruga  „loših momaka“ iz jeftinih holivudskih filmova.

Takođe, želimo da srpska dijaspora koja godišnje, prema nekim procenama, u otadžbinu pošalje nekoliko milijardi dolara, u skladu sa tim dobije i priliku da učestvuje u donošenju odluka od značaja za budućnost Srbije i njenih građana, kako onih koji žive u domovini, tako i onih u rasejanju.

Do sada to nije bio slučaj. Razloga je više, i nećemo ih ovde spominjati, ali ćemo pokušati da na njih ukažemo i da ih rešimo. Tu prvenstveno mislimo na to da se dijaspori konačno omogući da učestvuje na izborima na pravi način. Da to glasačko pravo koje imamo ne ostane prazno slovo na papiru – to je takođe jedan od naših ciljeva. 

Mnogo toga želimo da pokrenemo i uradimo, a to nećemo moći bez Vaše pomoći. Hajde da zajedno uradimo neke dobre stvari kojima ćemo se jednog dana ponositi.

Pratite nas, čitajte, ali i zauzmite svoje mesto u našem uređivačkom timu – komentarišite, predlažite, pitajte, kreirajte ovaj portal sadržajima i temama koje bi želeli da čitate. Mi smo tu zbog Vas.

Vaš portal Serbian Times

YOU MAY LIKE