Connect with us

aktuelno

ZAŠTO NISMO IZNENAĐENI? “Dara iz Jasenovca” izbačena iz trke za Oskara!

Published

on

Američka kademija filmske umetnosti i nauke objavila je danas uži izbor u devet kategorija za 93. dodelu Oskara: dokumentarni igrani film, kratki dokumentarni film, međunarodni igrani film, šminkanje i frizura, muzika (originalna partitura), muzika (originalna pesma), animirani kratki film, kratki živi akcioni film i vizuelni efekti.

Među odabranim filmovima u konkurenciji međunarodnog igranog filma nema našeg kandidata, “Dare iz Jasenovca”.

Očigledno da je dobro tempirana i očigledno naručena kampanja u američkim medijima dobro “odradila posao” i pripremila teren za eliminaciju srpskog filma.

Da podsetimo, počelo je tekstom Džeja Vajsberga u magazinu “Varajeti”, u kojoj je “Dara” nazvana “srpskom nacionalističkom propagandom”, a nastavljena recenzijom Roberta Abelea u “Los Anđeles Tajmsu”, u kojoj je autor čak tvrdio da je Jasenovac bio samo “još jedan logor za Jevreje”, zbog čega je srpska dijaspora u Americi organizovala peticiju u kojoj se traži povlačenje kritike iz javnosti.

Peticiju je u međuvremenu potpisalo 23.447 ljudi.

Petnaest filmova plasiralo se se u sledeći krug glasanja u kategoriji Međunarodni igrani film za 93. dodelu Oskara. U ovoj kategoriji su se mogli prijaviti filmovi iz 93 zemlje.

Mežu njima je i bosanskohercegovačko ostvarenje “Quo vadis, Aida” rediteljke Jasmile Žbanić, koje govori o zločinu u Srebrenici, a koje je po nekim nagoveštajima jedan od favorita za nagradu.

Internacionalni filmovi koji su ušli u odabranih 15, navedeni po abecednom redu po državama, su:

Bosnia and Herzegovina, “Quo Vadis, Aida?”
Chile, “The Mole Agent”
Czech Republic, “Charlatan”
Denmark, “Another Round”
France, “Two of Us”
Guatemala, “La Llorona”
Hong Kong, “Better Days”
Iran, “Sun Children”
Ivory Coast, “Night of the Kings”
Mexico, “I’m No Longer Here”
Norway, “Hope”
Romania, “Collective”
Russia, “Dear Comrades!”
Taiwan, “A Sun”
Tunisia, “The Man Who Sold His Skin”

Izvor: Američka akademija za film Foto:

Advertisement