Connect with us

sport

ZAŠTO ĐOKOVIĆ ZARAĐUJE MANJE OD RIVALA? Iako rezultatski uspešniji, Novak u karijeri zaradio duplo manje novca od Federera. A evo i zašto…

Published

on

Novak Đoković je uspeo da osvajanjem Vimbldona izjednači rekord Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju grend slem titula, ali kada se uspeh posmatra kroz zaradu tokom karijere, situacija nije tako neizvesna.

Od kada je postao profesionalac 2003. godine, Đoković je u karijeri zaradio skoro pola miljarde dolara, tačnije 430 miliona računajući i zaradu od reklama, turnira i sponzorskih ugovora prema magazinu „Forbs“.

Ako se stvari posmatraju iz tog ugla, srpski as i dalje kaska i za Federerom i Nadalom. Španac je odmakao Đokoviću negde oko 50 miliona i kroz karijeru je uspeo da zaradi oko 480 miliona zelenih novčanica.

Novak je uspeo da smanji razliku u zaradi jer je u poslednjih pet godina ukupno zaradio 142 miliona dolara, što je za osam više nego Španac, koji je na početku Đokovićeve dominacije 2011. samo za godinu dana uspeo da zaradi 13 miliona dolara više.

Iako je ove godine već osvojio tri grend slem titule, Đoković je tek na 46. mestu najplaćenijih sportista u 2021, dok je Fefderer koji je više mečeva propustio nego što je odigrao na sedmom mestu Forbsove liste.

Kada je pitanju Federer, on je u ovom segmentu igrač sa druge planete. Sa 90 miliona dolara zarade tokom prošle godine, švajcarski teniser je prešao milijardu dolara ukupne zarade tokom karijere. On je tek šesti sportista koji je dostigao taj prag, a da se još uvek se aktivno takmiči.

Pre njega su to uspeli da urade Tajger Vuds, Flojd Mejveder, Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Lebron Džejms.

Velika većina tog novca dolazi iz ogromnih sponzorskih ugovora među kojima se ističu „Kredit Svis“, „Roleks“ i „Moet“.

Od 2014. godine kada je na tronu bio neprikosnoveni Tajger Vuds, Federer je svake naredne bio na čelu liste po zaradama od reklama među sportistima.

Đoković je zahvaljujući uspesima u poslednjih nekoliko godina uspeo da postane teniser sa najvećom zaradom od turnira svih vremena.

Na ovogodišnjoj listi zarada među sportistima ubedljivo prvi je Konor Mekgregor, MMA borac, sa 180 miliona dolara. Iza njega je fudbaler Lionel Mesi (130 miliona), a slede Kristijano Ronaldo (fudbal, 120 miliona), Dak Preskot (američki fudbal, 107,5 miliona), Lebron Džejms (košarka, 96,5 miliona), Nejmar (fudbal, 95 miliona), Rodžer Federer (tenis, 90 miliona), dok se Novak Đoković nalazi na 46. mestu sa zarađenih 34,5 miliona.

Izvor: Nova.rs Foto: Youtube

Advertisement