Connect with us

Amerika

ZASTAVA ORUŽJE OSVAJA AMERIKU: Izvoz vredan čak 225 miliona, za kolekcionare tu su i pozlaćene verzije!

Published

on

Pod pokroviteljstvom Fondacije “Halijard” sa sedištem u Vašingtonu i ove godine obeležava se sećanje na operaciju u kojoj je pre 78 godina, zahvaljujući srpskom narodu, više od 500 američkih pilota srećno vraćeno svojim porodicama. Pored čuvanja sećanja na dan najveće akcije spasavanja američkih pilota u istoriji, cilj im je da dve zemlje saveznice u oba svetska rata prodube saradnju u brojnim oblastima. Tako je sklopljeno strateško partnerstvo sa firmom “Zastava arms Ju-Es-Ej”.

Prvenstveni zadatak “Zastava oružja” je snabdevanje srpske vojske pešadijskim naoružanjem, dok se ostala proizvodnja u celosti izvozi na pet kontinenata. Možda u celoj namenskoj industriji najveći ugovor o izvozu sportskog i lovačkog oružja u Ameriku, vredan 225 miliona dolara, kažu u fabrici, uspešno se realizuje.

“To praktično znači stajanje ‘Zastava oružja’ na noge, jer je obezbeđena u narednih pet godina puna uposlenost proizvodnih kapaciteta, sigurnost radnih mesta za 2.500 zaposlenih, kao i redovnost u isplatama zarada. Takođe, što se tiče naših kupaca, oni svoje proizvode plaćaju avansno i po vrlo visokim cenama”, navodi Mladen Petković, direktor “Zastava oružja”, prenosi RTS.

Ljubitelji sportskog i lovačkog oružja u Americi najviše cene poluautomatsku pušku na sistemu kalašnjikova i lovačke mauzer puške koja se u najstarijoj i najznačajnijoj takvoj fabrici u jugoistočnoj Evropi proizvodi još od kraja 19. veka. Prošle godine uvezeno je 250 tona civilnog naoružanja, a ove godine očekuju da obore taj rekord.

“Naš cilj nije samo specifično prodaja nego i izgradnja celokupnog brenda ‘Zastava’ i u tom sklopu smo ponudili i ručno gravirano lovačko naoružanje za ljubitelje ‘Zastave’ i kolekcionare. Čak smo ponudili i pozlaćene verzije”, ističe Ranko Ristić, direktor firme “Zastava arms Ju-Es-Ej”.

Fer igra i prijateljstvo i na terenu u prijateljskoj fudbalskoj utakmici. Timovi “Zastava oružja” i američke ambasade. Nije bilo nedozvoljenih udaraca.

“Veoma smo srećni što smo uspostavili strateško partnerstvo sa firmom ‘Zastava arms Ju-Es-Ej’ koja će nam pomoći da u Americi glasnije ispričamo priču o rizičnoj akciji spasavanja američkih pilota i važnoj ulozi koju je imao srpski narod. Pokazujemo koliko je važno da zajednički radimo na izgradnji odnosa Sjedinjenih Država i Srbije. Za aktivnosti na obeležavanju imamo snažnu podršku Kancelarije predsednika Srbije i Vlade Srbije”, navodi Džon Kapelo, Fondacija “Halijard”.

U Memorijalnom centru u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca odakle je evakuisan najveći broj pilota u subotu, 17. septembra, održaće se centralna proslava.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Zastava Arms USA

Advertisement