Connect with us

Dijaspora

ZASTAVA 63.PADOBRANSKE U ČIKAGU I VISKONSINU! Konzul i saborci dočekali simbol pod kojim su mnogi naučili šta je čast i otadžbina! (VIDEO)

Published

on

Na svom putu oko sveta, zastava čuvene 63.padobranske brigade stigla je i do Čikaga! Tu su je dočekali veterani, bivši pripadnici ove jedinice, među kojima je bio i aktuelni konzul Republike Srbije Milan Varadinović.

Pre “vetrovitog grada” zastava je prošla dugačak od Srbije, preko zemalja regiona, zatim Kanade i Zapadne obale SAD, gde se od krajnjeg severa (Vašington Stejt) spustila do sunčane Kalifornije, odakle je krenula put Srednjeg Zapada.

Zborno mesto prvog dana okupljanja bio je čikaški Navy Pier, gde su se pripadnici 63.padobranske okupili i napravili par fotografija za uspomenu, tradicionalnim crvenim beretkama na glavama. Na smotri su, pored varadinovića, bili prisutni Dejan Gavrilović, Milan Stanisavljević, Nenad Pantović, Miloš Trenkić i Dejan Veljković.

Drugog dana okupljanja održana je molitva i pomen poginulim saborcima u crkvi Hrstovog vaskrsenja na Palmer Squeru, a službu je držao otac Srđan Veselinović.

Stariji vodnik prve klase Dejan Gavrilović istakao je da je simbolika zastave u tome što okuplja sve bivše i sadašnje pripadnike jedinice.

-Hoćemo da dokažemo da nas ima svuda u svetu, da i dalje čuvamo taj duh, naše drugarstvo i pripadnost brigadi i otadžbini. zastava će posle Čikaga krenuti za Ki Vest, najjužniju tačku američkog kontinenta, gde će jedan naš pripadnik izvesti padobranski skok na njom. Posle toga se vraća za Evropu, a na kraju bi trebala da završi u Spomen sobi 63.padobranske u Nišu, gde se čuvaju sve naše relikvije od kako brigada postoji, kaže Gavrilović za Serbian Times i ističe kako u nošenju zastave širom planete učestvuju pripadnici svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije koji su u njoj služili:

-U jedinici su nekada, u vreme bivše zemlje, služile sve vere i nacije. Nismo se delili nekad, ne delimo se i sad. Svi učestvuju u organizaciji nošenja zastave, koja će na svom putu preći svih pet kontinenata.

SUBSCRIBE! Za više ekskluzivnih reportaža zapratite kanal Serbian News USA OVDE!

Konzul Srbije u Čikagu Milan Varadinović istakao je značaj simbola jedinice:

-Zastava i beretka su simbol našeg bratstva, našeg zajedništva, svih padobranaca sa prostora bivše SFRJ. To su simboli pod kojima smo služili i principi koje smo sledili i kojima smo ostali odani do dan danas, principima pravde, principima istine. Tako je bilo ranije, tako je i danas. Ideja je da zastava, nakon što obiđe ceo svet, stigne u naš Muzej za Dan brigade, 14.oktobra. Pre toga u maju imaćemo i tradicionalnu manifestaciju “balkanski skok prijateljstva” na kojoj okupljamo padobrance sa Balkana i iz celog sveta.

SIKMBOLI ČASTI: Varadinović, Gavrilović i Pantović u porti crkve Hristovog vaskrsenja

On je kazao da, iako više nije u Srbiji, trudi se da i dalje ostane u formi i redovno skače padobranom.

-Jednom kada uđete u padobranstvo, uvek ostajete u tome, kaže Nenad Pantović, koji se u Americi bavi transportnim biznisom, ali ne propušta priliku da skače sa padobranom.

-Kao i mnogi Srbi ovde, došao sam da pronađem svoje parče hleba, pomognem porodici i prijateljima.

Pantović je dodao kako su veterani 63.padobranske u Čikagu organizovani u okviru moto kluba, a svakog 14.oktobra daju pomen poginulim i preminulim drugarima.

“Za otadžbinu, za druga, za pušku, padobranci 63.padobranske brigade rade!”, poručili su u porti crkve Hristovog vaskrsenja pripadnici slavne jedinice, da bi se onda zaputili ka Fort Etkinsonu u Viskonsinu, gde ih je čekao verovatno najpoznatiji živi padobranac Srbije, Boban Babović.

ZASTAVA U PRAVIM RUKAMA: Boban Babović ispred svog padobranskog kluba u Viskonsinu

Babović, javnosti poznat i kao glavni akter čuvene Karneksove reklame za paštetu iz 1980-tih snimljene na visini od 3,500 metara, priredio je srdačan dočeka za svoje kolege i saborce.

Nakon što je u Jugoslaviji pokupio sva priznanja, on je 1990-godine doselio u Ameriku, gde danas sa velikim uspehom vodi školu padobranstva.

-Čast mi je da mogu da dočekam moje prijatelje i braću iz 63.padobranske sa zastavom koja je više od zastave, uspomena i simbol na dane provedene u jedinici, mesece u kojima smo mnogi od nas od mladića postali ljudi i naučili neke veoma važne životne lekcije, izjavio je babović za Serbian Times.

Planirani skokovi sa zastavom u Viskonsinu morali su da budu otkazani zbog kiše i nevremena, ali je pao čvrst dogovor da se ekipa ponovo okupi čim se nebo razvedri i steknu uslovi.

Druženje je potrajalo celi dan, a padobranci 63.brigade su se podsetili zajedničkih dogodovština, kolega, oficira, kao i onih koji više nisu sa nama.

Piše: Antonije Kovačević Foto/Video: Saša Lukić

Advertisement