Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

ZAROBLJENI BRITANAC UMRO U DONBASU: Rusi saopštili uzrok smrti, optužili London za nezainteresovanost!

Britanski državljanin Pol Džonson Entoni Dominik Juri, koji se borio na strani ukrajinskih snaga, preminio je 10. jula u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR) od posledica hroničnih bolesti, saopštila je ombudsman DNR Darija Morozova, prenosi Donjecka novinska agencija. Britanski dobrovoljac uhapšen je u aprilu.

„Međunarodne organizacije, kao i zvanični predstavnici Velike Britanije (uključujući Forin ofis, Ambasada u Ruskoj Federaciji i članovi britanskog parlamenta) obavešteni su o zarobljavanju Pola Jurija. Takođe, na njegov zahtev, relevantne informacije su prenete stranim medijima. Međutim, nije bilo reakcija iz Ujedinjenog kraljevstva“, saopštila je Morozova.

Ona je dodala da je britanskom zarobljeniku već na prvom lekarskom pregledu konstantovan niz hroničnih bolesti. Među njima su dijabetes, oštećenje respiratornog sistema, bubrega i brojna obolenja kardiovaskularnog sistema.

Njegova majka Lidija je ranije rekla za BBC da je njen sin dijabetičar i da mu je potreban insulin.

Morozova je navela da je Britanac uz to bio u depresiji zbog nezainteresovanosti njegove države prema njegovoj sudbini.

„Britanski predstavnici su ignorisali čak i mogućnost pregovaranja njegovog povratka kao dela razmene zarobljenika. Pored toga, nisu obezbedili neophodne medicinske potrepštine preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Sa naše strane, pored ozbiljnosti navodnih zločina, Polu Juriju je pružena odgovarajuća medicinska pomoć. I pored toga, s obzirom na dijagnoze i stres, on je preminuo 10. jula“, istakla je Morozova.

Donjecka novinska agencija prenosi da je britanski borac uhapšen u aprilu ove godine kada je pokušao da probije kontrolni punkt snaga DNR. Dodaje se da je predvodio borbene operacije, regrutovao i trenirao plaćenike za oružane snage Ukrajine.

Pre rata u Ukajini, navodno je učestvovao u konfliktima u Avganistanu, Iraku i Libiji kao profesionalni vojnik.

Pravosudne vlasti DNR osudile su na smrt trojicu dobrovoljaca koji su državljani Velike Britanije. Zvanični London se uključio u pravnu borbu za njihovo oslobađanje.

Juri je prvi poznati stranac koji je umro u pritvoru proruskih separatista od početka sukoba.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Presidium Network

YOU MAY LIKE