Connect with us

Balkan

ZAPALJENA SRPSKA KUĆA U SARAJEVU, VLASNIK BESAN: Srbi su ovde potpuno nezaštićeni! (VIDEO)

Published

on

U Sarajevu još jedan nasrtaj na srpsku imovinu. U naselju Doglodi zapaljena je kuća Borislava Berjana, koji sa porodicom nakon dejtonskog egzodusa sarajevskih Srba živi u Višegradu. I nije ovo prvi nekažnjeni napad na imovinu porodice Berjan. Do temelja je srušena druga kuća, zapaljen pomoćni objekat, uništavani nadgrobni spomenici predaka. I za svaki zločin, pa i ovaj, iz MUP-a Kantona Sarajevo, isti odgovor – policija traga za počiniocima.

Ni 20 dana kako je povratnik Savo Bilanović u okolini Busovače, bespomoćno ruke kršio nad zgarištem, zapaljena je kuća porodice Berjan. Plamen u nameštenom, a neuseljenom potkrovlju kuće primetile su komšije, jutros nešto iza četiri časa. Vatrogasci su uspeli da spasu tek da vatra ne proguta celi objekat.

“Odavde kad smo otišli jedanputa, došli smo na ledinu, sa ledine smo stvorili opet dvije kuće, ja i sin i smjestili se. Ovo smo mislili ostaviti unuku i ostaće unuku. Đed će ovo napraviti. Napraviće đed”, brišući suze priča Borislav Berjan.

U MUP-u Kantona Sarajevo, čiji su službenici izvršili uviđaj, tek floskularni odgovor.

“Po izjavi sudskog vještaka, požar je izazvan upotrebom otvorenog plamena. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju krivičnog djela”, navodi se u saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Ni u prizemlje kuće, Borislav ne može! U njemu je pune četiri godine živela bošnjačka porodica Vukas. Dete sa posebnim potrebama, nagnalo ga je da im smeštaj ustupi – bez ikakve naknade. Od noćas, vrata zaključana! Brava promenjena. A Borislav nema snage da razvali jedini preostali mu, nada se, neuništeni kutak, nekadašnjeg doma.

“Taj Kanton Sarajevo očigledno nema ni mrvu jedne multietničke dimenzije. Činjenice govore o tome da Srbi svaki dan imaju probleme na teritoriji Kantona Sarajevo”, poručio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Svedoče malobrojni Srbi iz Borinog komšiluka o učestalom čerupanju i devastiranju srpske imovine. Rođaka Mila o premlaćivanju, nakon kojeg je na glavi imala 19 kopči i nagnječenje lobanje. O, na terasu bačenoj, zapaljenoj smesi, koju je uz tešku muku uspela da ugasi. I kada izopačene aktere pronađu žrtve, umesto policije, od pravosuđa dobiju samo uslovnu kaznu. Više ni Borislav ne očekuje. Јer svi dosadašnji nasrtaju na njegovu imovinu ostali su nekažnjeni. O postojanju druge kuće, tik uz zapaljenu, svedoče samo temelji u korov zarasli. I požuteli nacrt. Rušena je od 1997. Komšije građevinski materijal raznosile, kao svoje. Deceniju kasnije zapaljen je i pomoćni objekat u dvorištu. Sa noćas zapaljenog, kao iz samoposluge, nebrojeno puta skidana je stolarija. A Boro novu kupovao! I opet kaže, neće dedovinu na kojoj su rođene i odrasle najmanje četiri generacije Berjana, napustiti.

“Ovdje će moj unuk se vratiti, kad tad, moj Kosta koji nosi prađedovo ime, jer je njegova đedovina, prađedovina”, optimistički poručuje Borislav Berjan.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAVRŠENA NAJHUMANIJA LICITACIJA: Srbin iz Amerike kupio kuću za malu Aniku! (FOTO)

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Kako je Vučić ukrao patrijarhu jedan dan carstva nebeskog

SEVERNA MAKEDONIJA LEGALIZUJE MARIHUANU: Podsticaj privredi i turizmu!

Izvor: RTRS
Foto: Zapaljena kuća Borislava Borjana / Printscreen YouTube / RTRS vijesti

Advertisement