Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZAPALILI INTERNET: Ruska ambasada poziva Srbe da pristupe ruskoj vojsci? Vučić najavio odgovor…

Društvenim mrežama se širi navodni poziv Rusije Srbima za prijem u rusku vojsku i navodna procedura prijema stranih državljana u profesionalnu vojnu službu za Oružane snage Rusije. Međutim, najverovatnije se radi o staroj informaciji, iz vremena kada je Rusija bila u miru.

Danas bi prijem državljana iz Srbije u rusku vojsku bilo krivično delo prema srpskom zakonu.

Naime, ta procedura je objavljena na starom sajtu ruske ambasade, dok je na novom nema.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

“U vezi obraćanja državljana Republike Srbije informišemo da je procedura prijema stranih državljana u profesionalnu vojnu službu za Oružane snage Ruske Federacije određena Federalnim zakonom od 28. marta 1998. godine broj 53 „O vojnoj dužnosti i vojnoj službi“ u skladu sa kojim: Ugovor o profesionalnoj vojnoj službi imaju pravo da sklapaju strani državljani, koji se legalno nalaze na teritoriji Ruske Federacije (tačka 1. člana 34. ovog Federalnog Zakona). Strani državljani, koji se apliciraju za profesionalnu vojnu službu, moraju da govore državni jezik Ruske Federacije (tačka 1. člana 34. ovog Federalnog Zakona) kao i da odgovaraju uslovima prijema (link na veb-stranicu http://recrut.mil.ru/career/soldiering/conditions/foreigners.htm) u profesionalnu vojnu službu. 2. Odluku o upućivanju srpskih državljana na obuku u ruskim vojnim obrazovnim ustanovama donosi isključivo Ministarstvo odbrane Srbije”, stoji na staroj stranici ambasade Rusije.

Proverom smo utvrdili i da gore navedeni link ka ruskoj vojsci gde se vrši regrutacija i prijava, ne radi.

“Blic” je ovim povodom kontaktirao Predsedništvo Srbije, gde nam je rečeno da će na ovo pitanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoriti u kratkom vremenskom roku.

Šta stoji u Krivičnom zakonu?
Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

Međutim, ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.

POVEZANE TEME:

NA SVETOJ GORI ŽIVEO JEDINSTVEN MONAH: Nikada nije video ženski lik, automobil i nije pogledao ni jedan film!

BRAJAN VOLŠ IZLAZI PRED SUD: Otkriveni novi dokazi u vezi signala Aninog telefona!

LUNA (9) PRELAZI 12 KM DO ŠKOLE: Jedini je đak u selu, pomaže u domaćinstvu, a želi da bude učiteljica!

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE