Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 15mph WSW
Humidity: 79%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 years ago

By admin

ZAPAD GORI, ISTOK POTOPLJEN: Amerika na udaru požara, vatrenih tornada i tropske oluje! (VIDEO)

Požar u severnoj Kaliforniji koji se rasplamsao podstakao je vlasti Nevade da evakuišu zajednice pograničnog područja, dok se plamen širio vrhovima obližnjih planina.

Požarni kompleks Bekvourt – spajanje dva požara koja su izazvana munjama – usmerio se u subotu ne pokazujući znake gubljenja na intenzitetu severoistočno od šumovite regije Siera Nevada, nakon što se samo nekoliko dana ranije udvostručio svoju veličinu.

Požar je bio jedan od nekoliko koji prete domovima širom zapadnih država i za koje se očekuje da će tokom vikenda videti visoke temperature vazduha, dok zona visokog pritiska pokriva region.

U petak je Nacionalni park Dolina smrti u Kaliforniji zabeležio zapanjujući maksimum od 54,4 Celzijusa. Ako se to potvrdi, to bi bila najviša temperatura vazduha zabeležen tu od jula 1913. godine, kada je isto područje pustinje Fernens krik pogodila temperatura od 56,6 stepeni Celzijusa i koja se smatra najvišom pouzdano izmerenom temperaturom na Zemlji.

Severna planinska područja Kalifornije već su doživela nekoliko velikih požara koji su uništili više od desetak domova. Iako nema potvrđenih izveštaja o oštećenjima zgrada, požar je izazvao izdavanje naredbi za evakuaciju ili upozorenja za stotine domova i nekoliko kampova u Kaliforniji, kao i zatvaranje gotovo 518 kvadratnih kilometara Nacionalne šume Plumas.

U petak, vetar na grebenima dostizao je do 32,2 km/h u kombinaciji sa velikom vrućinom, dok je vatra besnela kroz suve borove, jele i čaparale. Dok je severoistočni bok požara besneo u blizini granice, šerif okruga Vašo zatražio je od ljudi da evakuišu neka područja u ruralnim zajednicama Ranč heven i Flanagan flets, severno od Renoa.

“Evakuišiti se odmah”, kaže se u tvitu šerifove kancelarije.

Vrući vazduh formirao je gigantski, zadimljeni oblak pirokumulusa koji se protegao stotine metara u vis i stvorio sopstvene munje, rekla je u petak uveče službenica za informacije o požaru Lisa Kok.

Tačkasti požari izazvani žarom pojavljuju su i do 1,6 kilometara ispred severoistočnog boka – predaleko da bi se vatrogasci bezbedno borili, a vetrovi su raspirivali vatru kroz kanjone pune suvog rastinja, gde “ona zapravo može da ubrza”, rekla je Koks .

Skoro 1.000 vatrogasaca dobilo je pomoć iz vazduha, ali se očekivalo da će plamen i dalje širiti zbog vrućine i niske vlažnosti koja je isušila vegetaciju. Vazduh je bio toliko suv da je deo vode koju bacaju vazduhoplovi ispari pre nego što je stigne do zemlje, rekla je Koks.

U Oregonu, pod pritiskom jakog vetra, šumski požar u okrugu Klamat narastao je sa skoro 67 kvadratnih kilometara u četvrtak na gotovo 158 kvadratnih kilometara u petak u nacionalnoj šumi Frimont-Vinema i na privatnom terenu. Naređena je evakuacija za ljude u određenim oblastima severno od Bitija i u blizini reke Sprejg.

Ta vatra je zapretila dalekovodima kojima se prenosi električna energija u Kaliforniju, što je zajedno sa očekivanom potražnjom zbog toplog vremena podstaklo guvernera Kalifornije Gavina Njusoma da u petak izda hitni proglas kojim se obustavljaju neka pravila kako bi se omogućio veći energetski kapacitet.

Državni operator električne mreže takođe je pozvao na štednju električne energije za celu državu od 16:00 do 21:00 u subotu, smanjenjem upotrebe uređaja i održavanjem termostata višim tokom večernjih sati kada je solarna energija smanjena ili više nije dostupna.

U severnoj centralnoj Arizoni, povećana vlaga usporila je veliki požar koji je predstavljao pretnju po ruralnu zajednicu Kraun Kinga. Požar izazvan gromom od 63,5 kvadratnih kilometara u okrugu Javapai pod kontrlom je 29 odsto. Nedavne kiše omogućile su šumarima i državnim zvaničnicima da ukinu zabranu pristupa.

U Ajdahu, guverner Brad Litl proglasio je u petak vanrednu situaciju zbog požara i mobilisao državnu Nacionalnu gardu kako bi pomogla u gašenju požara izazvanih nakon olujnih udara u regionu pogođenom sušom.

Vatrogasne ekipe u severnom centralnom delu Ajdaha suočavale su se sa ekstremnim uslovima i naletima dok su se borile protiv dva šumska požara na površini od 50 kvadratnih kilometara. Požari su ugrozili domove i podstakle vlasti na obavezznu evakuaciju u maloj, usamljenoj zajednici Diksi, oko 64 kilometra jugoistočno od Grejndžvila.

Upozorenje na tornado duž istočne obale SAD zbog tropske oluje Elsa

Tropska oluja Elsa kreće se duž istočne obale SAD, a u državama Delaver i Nju Džerzi izdato je upozorenje na tornado. Najmanje jedna osoba je poginula na Floridi usled naleta oluje.

Elsa je uzrokovala jake vetrove i obilne padavine. U Nju Džerziju je zabeležen vetar jačine 126 kilometara na čas, a Nacionalni centar za uragane je saopštio da je taj vetar povezan sa tornadom u blizini.

Prosečna jačina vetra uzrokovana Elsom je oko 80 kilometar na čas. Kroz Džordžiju je već prošao tornado koji je uzrokovao materijalnu štetu i povredio devet osoba u kampu za vozila – pokretne kuće.

U Južnoj Karolini spasena je porodica sa Ostrva vidri nakon što je njihov čamac odnela voda.

Prognostičari kažu da se Elsa pomera severoistočno, a vetar će vremenom oslabiti na 50 kilometara na čas.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da se očekuje od 5 do 10 cm kiše, kao i da postoji rizik od iznenadnih poplava.

Zbog tropske oluje, oko 24 hiljade domaćinstava i poslovnih objekata, od Delavera do Masačusetsa, je bez struje.

Očekuje se da se Elsa, pošto pređe duž severoistoka SAD, pomeri na atlantsku obalu Kanade u subotu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / BBC News, ABC News

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!