Connect with us

Srbija

ZAMENIĆE STOTINE RADNIKA: Izum profesora iz Čačka će zauvek promeniti povrtarstvo! (FOTO)

Published

on

Redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku Srećko Čurčić sa svojim studentima svakodnevno patentira savremene mašine i uređaje vredne 21. veka čije vreme tek dolazi. Njihova stečena znanja na smeru mehatronike nalaze primenu u automatizaciji industrije, a zatim i u svakodnevnom životu i zamenjivati na stotine radničkih ruku i to sa neverovatnim učinkom. Jedan od najsavremenijih uređaja jeste i mašina za automatsko usejavanje cveća i povrća u kontejnere, koja sa neverovatnom preciznošću sadi i najsitnije sememke cveta ili kupusa.

“Ono što je se do sada radilo ručno i trajalo danima već sada ide u zaborav, jer mašina koju smo patentirali seje cveće i druge povrtarske kulture neverovatnom brzinom i preciznošću u otvore, koja pneumatskih sistenom ih ubacuje pomoću iglica, zatim gde slobodnim padom dolazi do mesta predviđeno u kontejneru, poznatije kao usejavanja semena a to je povrtarima predstavljao mrkotpan posao. Mašini je potrebno svega 25 minuta za trideset kontejnera uz minimalnu radnu snagu i uštedu materijala za ono što bi jedan radnik radio ceo dan”, kazao je za RINU redovni profesor na Tehnikom fakultetu Srećko Ćurčić.

Tehnologiju sadnje semena u kontejnere stručnjaci sa Tehničkog fakulteta u Čačku su za potrebe poljoprivrednika pojednostavili kompijuterskim programiranjem samog uređaja u zavisnosti povrtarske kulture koja se seje.

“Mi preko računara kanališemo vazduh pod pritiskom ka pojedinim funcijama, što za kretanje što za usisavanje i spuštanje semnki na odgovarajuće mesto. Ono što je potrebno samo jeste samo da stavitete određeni dodatak za koju kulture je predviđen”, izjavio je Srećko.

Iako proizvodnja ovakvih mašina postoji u nekoliko zemalja Evrope, srpski patent pronašao je put do domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom kornišona kao i semenskog kupusa.

“Ideja za ovakvom mašinom je krenula kada se javilo čačansko preduzeće “Gradsko Zelenilo”, koja uređuje gradske površine gde su radnici ručno sadili cveće u ove kontejnere gde smo predložili da malo samu tu proizviodnju i sadnju unapredimo. Sve što radimo na fakultetu gledamo da bude primeljivo našim potrebama, pa smo mašinu prilagodili sadnji semena paprike, kornišona i kupusa sve te povrtarske kulture za čiji proizvodni proces neophodno da se vrši poizvodnja ulaznog sadnog materijala, imajući u vidu da se dosta poljoprivrednika pored Zapadne Morave bave povrtarskim kulturama”, rekao je profesor.

Ova visoko-naučna ustanova sa malim finansijskim sredstvima osposobila je laboratoriju proizvodnju i ispitivanje patenata gde studenti na praktičan način stiču znanja iz mehatronike. Pored mašine za automatsko usejavanje cveća, konstruisali su i mnogobrojne 3D štampače za pravljenje trodimenzionalnih objekata, i pored toga odškovali mnogobrojne inženjere širom sveta.

“Na Tehničkom fakultetu , svi studenti koji su pohađali smer mehatronike pronašli su posao u struci širom sveta. Međutim, reci ću vam jedan primer da je svetska automobilska kompanija BMV koji je zatražila da obezbedimo 50 inženjera, da ih zaposle uz obezbeđene sve uslove, mi smo postavili jedan uslov da kroz franšisu mi obezbedimo saradnike ali da se pogon otvori u Srbiji kako naši studenti ne bi odlazili iz zemlje, međutim nakon nekoliko poziva to je ostalo neostvareno”, zaključio je Ćurčić.

"Bog je stvorio čoveka, a Biblija je naučno zasnovana, za razliku od Teorije evolucije!", tvrdi uvaženi profesor genetike sa Univerziteta Alberta!

Posted by Serbian Times on Thursday, April 8, 2021

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement