Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 68%
Притисак: 29.93"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/37°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

ZAKASNELA PRAVDA: DNK analiza oslobodila muškarca posle 40 godina robije!

Muškarac koji je u Sjedinjenim Državama proveo gotovo 40 godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio, pušten je nakon što su rezultati DNK analize pokazali da je nevin.

Šezdesetdevetgodišnji Moris Hejstings, proveo je više od 38 godina u zatvoru u Kaliforniji zbog ubistva Roberte Vajdermajer i dva pokušaja ubistva 1983. godine.

Okružni tužitelj u Los Anđelesu Džordž Gaskonj je u petak objavio da je presuda za ubistvo iz 1988. ukinuta i da je Hejstings pušten iz zatvora.

„To što se dogodilo gospodinu Hejstingsu je grozna nepravda. Sistem pravosuđa nije savršen i kada saznamo za nove dokaze, zbog kojih gubimo poverenje u presudu, naša je dužnost da brzo delujemo“, rekao je Gaskonj.

Hejstings, koji je uvek tvrdio da je nevin, na konferenciji za novinare rekao je da želi da uživa u svom životu i da napreduje.

„Neću upirati prstom. Ne stojim ovde kao ogorčen čovek“, izjavio je.

Kako bi dokazao svoju nevinost, 2000. godine je zatražio DNK analizu, ali je taj zahtev prvobitno odbijen.

U junu je otkriveno da se DNK dokazi iz vremena ubistva 1983. podudaraju s muškarcem koji je preminuo 2020, dok je bio u zatvoru zbog posebnog slučaja otmice i silovanja, navela je kancelarija okružnog tužioca.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: LA District Attorney’s Office

YOU MAY LIKE