Chicago
37°
Clear
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 12mph SSW
Humidity: 61%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 0
WedThuFri
52/39°F
43/36°F
39/36°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

ZAGREB KONAČNO PRAVI ČISTKU: Ustaški zločinci, simpatizeri NDH i Pavelića odlaze u zaborav!

ČAK deset zagrebačkih ulica čeka da budu preimenovane, jer su nazvane po ustaškim zločincima, simpatizerima NDH i Ante Pavelića.

Prvo je zahtev za promene stigao za četiri ulice iz jedne zagrebačke četvrti, a u međuvremenu je ustanovljeno da je takvih ulica u Zagrebu u gotovo svim delovima grada, pa i spisak od deset verovatno nije konačan.

Zahtev za promene došao je od Svetskog jevrejskog kongresa, istoričara Ive Goldštajna i Hrvoja Klasića, direktorice Dokumente Vesne Teršelić i pravnika Erola Šehu, a inicijativu su podržale doslovno sve političke stranke u gradskoj skupštini. Sada je otkriveno da su se građani koji su stanovali u ulicama koje su nazvane po ustašama i pre bunili, ali bez uspeha.

Duga je lista problematičnih naziva ulica, jer su istorijski revizionisti koji su se zalagali da ustaše dobiju svoju ulicu tvrdili da nema dokaza o njihovoj aktivnosti u vreme NDH. Tako je godinama ulica u Zagrebu nosila ime Filipa Lukasa, bivšeg predsednika Matice hrvatske koji je bio urednik ”Naše domovine”, priručnika koji je veličao ustaški pokret i ideologiju ”krvi i tla”. Svojim radom stvorio je atmosferu progona i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, podržavajući rasne teorije i nacističku ideologiju.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Tek nedavno je na spisak spornih ulica stavljena i ona koja je nazvana po Vladimiru Arku, koji je bio proizvođač pića, a redovno je snabdevao nemačku i italijansku vojsku. Posle rata optužen je za saradnju sa okupatorom i izdajništvo, ali se pre suđenja ubio. Tako je pre izvesnog vremena ”otkriveno” da su zagrebačke ulice nazvane po pesnicima Srećku Karamanun i Branku Klariću, koji su u pesmama uzdizali Antu Pavelića i ustaškog koljača Juru Francetića, a deci u NDH namenili pesmu o ”Ustaši koji je pao”.

Ulicu ima i Ivan Oršanić, jedan od najbližih Pavelićevih saradnika, kao i Vladimir Jurčić koji je aktivno sudelovao u ustaškoj propagandi za vreme NDH i napisao tekst u kojem hvali najgore koljače, poput ”pukovnika Juru Francetića”. Svakim danom istoričari otkrivaju nove ulice na periferiji grada, a kako stigne zahtev za promene javljaju se ”stručnjaci” koji ističu zasluge ustaških simpatizera i tvrde da su sporni detalji iz njihovih biografija bili rezultat komunističke vlasti. Za većinu nema ni u istorijskim knjigama navedeno da su bili bliski Pavelićevi saradnici, već se falsifikuje period njihove aktivnosti za vreme NDH.

Zagreb je očito odlučio da menja nazive, dok to u drugim hrvatskim gradovima ide sporije. Slavonski Brod je promenio naziv ulice nazvane po Mili Budaku, ustaškom ideologu, ali HDž se uzdržao od glasanja. Mnoga mesta kao Virovitica, zadržala su Budakovu ulicu, a ulice po nazvane i po Franji Nevestiću, koji je bio sekretar u Pavelićevom ministarstvu pravosuđa, ili Juliju Makanecu koji je bio ministar narodne prosvete u ustaškom režimu. Dubrovnik još ima ulicu nazvanu po članu ustaškog pokreta Anti Sugjeu.

Deustašizacija hrvatskih ulica ide sporo, otpora, otvorenog ili pritajenog ima svuda, pogotovo u malim mestima. U vreme kada je Hrvatska preuzela jednogodišnje predsedanje Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, možda će zagrebački primer podstaknuti i druge gradove da uklone sramotu da i danas, toliko godina posle ustaške države, maknu kompromitujuće nazive ulica i trgova.

POVEZANE TEME:

KLUPKO TRAGEDIJE U GRČKOJ SE ODMOTAVA: Ovaj čovek je sada zvanično optužen i pritvoren do suđenja!

NAPAD BOMBAŠA SAMOUBICE U PODGORICI: Ušao u sud i razneo se među građanima, pet osoba povređeno! (VIDEO)

TO MOŽE SAMO ŽELJKO: Obradović ušetao u dvoranu u Splitu, a reakcija publike je za pamćenje! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!