Chicago
66°
Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 87%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

ZABRANJENI FILM O TESLI USKORO U BIOSKOPU: Martin Skorseze izvadio iz bunkera “Rat za struju” VIDEO

Film o “ratu” dva magnata, Edisona i Vestinghausa, za primat na polju električne energije, dugo je skupljao prašinu zbog suđenja njegovom producentu Heriju Vajnštajnu za seksualno uznemiravanje

Film “The Current War” (čiji se naslov može prevesti kao “Rat struja”) govori o “ratu” Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, i Džordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona, u kome će pobednik biti onaj čiji će sistem elektirčne struje pokretati savremeni svet.

Treći “igrač” u celoj priči je Nikola Tesla, čiji lik je poveren engleskom glumcu Nikolasu Houltu.

Možda će vas zbuniti činjenica, do koje možete doći običnim guglanjem, da je film premijerno prikazan još u jesen 2017. godine na filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Pa gde se onda krio sve to vreme? Odgovor na to pitanje glasi: Harvi Vajnstajn.

“The Current War” je bio jedan od filmova koji su “stavljeni na led” kada su brojne optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na račun jednog od, do tada, najvećih filmskih producenata u Holivudu počele da izlaze na videlo.

Sudski proces protiv Vajnstajna je pokrenut, a brojne optužbe (koje je on poricao) su nastavile da pristižu, što je Vajnstajnovu kompaniju (The Weinstein Company) odvelo u bankrotstvo, a film “The Current War” ostavilo da skuplja prašinu na nekoj polici. I tu je ostao naredne dve godine.

Harvija Vajnstajna je, inače, pratila reputacija čoveka koji je prilično voleo da utiče na montažu filmova koje je producirala njegova kompanija.

Zbog toga verzijom filma koja je 2017. prikazana u Torontu ni reditelj Alfonso Gomez-Rehon nije bio zadovoljan. Kaže da se zbog toga čak “osećao kao idiot”.

Početkom ove godine, međutim, u pomoć je stigla kompanija 101 Studios, koja je za tri miliona dolara otkupila sve prava na film.

Za činjenicu da “The Current War” nije imao gotovo nikakav publicitet i da skoro niko za njega nije čuo, najverovatnije su odgovorne prilično slabe ocene koje je dobio na TIFF-u )uticajni filmski sajt).

Ali sada je Gomez-Rehon je dobio novu šansu, pa je “traku” vratio na sto za montažu. Reditelj je filmu dodao pet scena, istovremeno skrativši prvobitnu dužinu za 10 minuta.

A pošto film više nema nikave veze sa Harvijem Vajnstajnom, timu se priključio novi, dobro poznati, igrač – Martin Skorseze, pod čijim patronatom je Gomez-Rehon kompletirao novu verziju filma.

“The Current War” krajem mecesa stiže u britanske, na jesen u američke, a nadamo se da će se negde između dve premijere pojaviti i u našim bioskopima.

Izvor: B92.net Foto: Printscreen Youtube 101 Studios

YOU MAY LIKE