Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

ZABORAVLJENI LEKAR: Dobrivoje Ger Popović neumorno lečio i podučavao pacijente, njegove knjige danas su neprocenjivo bogatstvo! (FOTO)

Dobrivoje Ger Popović (1875-1935) iz Aleksandrovca nije bio samo izuzetan lekar, već je požrtvovano i neumorno pomagao običnim ljudima da razumeju prirodu svake bolesti i kako mogu da je spreče.

-Dr Dobrivoje je rođen u staroj i čestitoj svešteničkoj porodici, poznatoj po svom poštenju i rodoljublju – napominje se u njegovog zvaničnoj biografiji u aleksandrovačkom Domu zdravlja, koji nosi njegovo ime. – Zapojen ovim vrlinama, po svršenoj osnovnoj školi u mestu svog rođenja, nastavlja dalje školovanje u gimnaziji u Kruševcu. U Beču studira medicinsku nauku, koju uspešno i na vreme završava 1900.

Lekar svog sreza postaje 1901. godine, a od 1905. do 1909. godine je uposlen u Svilajncu.

Za samo osam godina postaje jedan od najboljih srpskih lekara, koga kolege jednoglasno biraju za “samoupravnog doktora higijeničara kragujevačkog okruga”.

-Na ovom položaju zatiče ga Balkanski rat u koji ulazi sa činom kapetana kao pukovski lekar 11. pešadijskog puka, a posle 1913. godine, dobija čin majora i učestvuje u Prvom svetskom ratu, najpre kao lekar zavojišta Šumadijske divizije, a potom na Solunskom frontu kao rezervni sanitetski oficir – napominje se u biografiji dr Dobrivoja Ger Popovića. – Kad je Svetski rat okončan, vraća se u Kragujevac i dobija položaj fizikusa okruga kragujevačkog.

Dr Popović je radio na osnivanju socijalnih ustanova i 1920. godine postaje načelnik Ministarstva socijalne politike, kao i Ministarstva narodnog zdravlja. Na tom položaju ostaje sve do 1924. godine, kada ga postavljaju za pomoćnika ministra. Bio je i narodni poslanik.

Narodna biblioteka u Kruševcu digitalizovala je njegove knjige, koje su pravo malo bogatstvo za sve one koji bi da se informišu o osnovnim lekcijama o zdravlju, ali i demografskim pitanjima. U digitalnom izdanju mogu se čitati „Čitanka o zdravlja za decu i đake“, „Troglava aždaja“, „Preporođaj sela“, „Prva pomoć u nesrećnim slučajevima“ „Zarazne bolesti“. Svaka knjiga ima i bogate ilustracije.

PROČITAJTE VIŠE:

SIMBOL ŽRTVE ZA SLOBODU: Ovaj vojvoda je hrabro u smrt poveo 4.000 srpskih junaka, a Turci su od njihovih lobanja napravili Ćele-kulu! (FOTO)

PRVI SRBIN DOKTORAND NA SORBONI: O njemu se malo zna, a poginuo je štiteći kolonu prilikom povlačenja preko Albanije! (FOTO)

GRADITELJ MOSTA NA DRINI: Bajica Nenadić je bio vezir tri sultana i jedan od najmoćnijih ljudi Osmanskog carstva!

Izvor: Novosti
Foto: Biblioteka Kruševac

YOU MAY LIKE