Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

ZABORAVLJENA SRPSKA HEROINA: Jedina žena kojoj je Francuska dala dve Legije časti, u ratu otkrili da je žensko tek kada je ranjena

Po završetku Velikog rata odbila je kuću i penziju u Francuskoj i odabrala da živi u zemlji za koju se borila; u zemlji u kojoj je, zaboravljena, radila kao kuvarica i čistačica, i na kraju sahranjena bez ikakvih počasti…Ne zaboravite njeno ime: Milunka Savić

Poseta francuskog predsednika Emanulea Makrona podsetila je Srbiju na, u našoj istoriji nepravedno zaboravljenu heroinu Balkanskih i Velikog rata, Milunku Savić.

Makron je položio cveće na njen grob u Aleji Velikana na Novom groblju, gde se susreo sa potomcima žene koja je nosilac najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Među njima je bila i Dragica Nikolić, unuka rođenog brata Milunke Savić.

„Shvatila sam da je on puno čitao o njoj. Ono što sam videla — to je bilo jedno dostojanstveno, iskreno i sa mnogo poštovanja poklanjanje senima Milunke Savić“, svedoči nam Nikolićeva.

ODLAZAK U RAT

Ona nam vraća priču na početak. Kaže da je povod za Milunkin odlazak u Prvi balkanski rat daleko od romantizovane predstave o tome da je jedna mlada žena to zaista želela. Volela je Srbiju, ali da ode u rat za nju — na to je pre svega uticalo vaspitanje.

„Ne treba zaboraviti da se tada negovala porodična tradicija, da su se u skoro svakoj srpskoj kući posebno isticali čast i dostojanstvo, morao je da se žrtvuje neko iz kuće“, priča naša sagovornica.

SAČUVALA OBRAZ PORODICE: Milunka Savić

„Kada je počeo Prvi balkanski rat u porodici se razgovaralo o tome ko može da krene, jer je neko iz kuće trebalo kao dobrovoljac da se nađe na frontu. Milunkin brat Milan bio je još mlad, nije bio ni punoletan, bio je jedino muško dete. To je bilo izuzetno važno za srpske kuće na selu, jer jedinac ako ode u rat i pogine, šta onda činiti“.

Milunka odlučuje da spase mlađeg brata odlaskom u rat. Odseca kosu, povezuje grudi, oblači muško odelo i regrutuje se pod imenom Milun Savić. Tako je učestvovala u Balkanskim ratovima. Da je Milun žensko, otkriveno je u Bregalničkoj bolnici 1913, nakon što ju je metak pogodio u grudi. Rat je završila sa činom kaplara srpske vojske.

OŽILJCI DO KRAJA ŽIVOTA

Kada je počeo Prvi svetski rat, Milunka se opet prijavljuje kao dobrovoljac i postaje deo Gvozdenog puka zajedno sa čuvenom Škotlađankom Florom Sends, jedinom ženom oficirem Srpske vojske.

ČETIRI PUTA RANJAVANA: Milunka u bolnici u Bizerti

Prilikom povlačenja preko Albanije, 1915. godine, u Makedoniji, progođena je u glavu. Posle nekoliko meseci oporavka nastavila je da se bori na Solunskom frontu. U bici na Kajmakčalanu sama je zarobila 23 bugarska vojnika. Ranjavana je ukupno četiri puta. Ratnu karijeru završila je činom narednika. Dok se oporavljala u Bizerti, posetio je admiral Emil Geprat i bodrio je da se brže oporavi, a svoju naklonost pokazao je i posle rata. Na paradi održanoj u Parizu, povodom desetogodišnjice pobede u Velikom ratu, tražio je da se za Milunku sašije bela generalska uniforma, iako je bila samo narednik.

BELA, GENERALSKA: Milunka u uniformi koju je za nju sašio francuski general Geprat

Dragica priča:

„Milunka se nikada nije žalila. Pokazivala nam je rane, videli smo, to su bili strašni ožiljci, na grudima, na nogama. Da li je trpela bolove, to nismo mogli znati. Bila je izuzetno hrabra, bila je čvrsta, snažna žena, svoj krst je nosila sa dostojanstvom i sa ponosom“, priseća se Nikolićeva svoje bake.

DECA, NAJVREDNIJE ORDENJE

Po završetku Velikog rata odbila je kuću i penziju koji su joj ponuđeni u Francuskoj i odabrala je da živi u zemlji za koju se borila; u zemlji u kojoj je zaboravljena i od ljudi i od države. Prva zaposlenja nakon rata nalazi u Bosni i Hercegovini, kao kuvarica, bolničarka, kontrolor u fabrici vojnih uniformi… Tamo upoznaje Veljka Gligorijevića, za kog se 1922. godine udala. Ćerku Milenu rodila je nakon dve godine. Usvojila je još tri ćerke: Milku, koju je našla ostavljenu na železničkoj stanici, Višnju, sestru od ujaka dobijenu u poznim godinama i Zorku, siroče iz Dalmacije koje je zbog meningitisa imalo hendikep. Pošto joj je suprug dobio premeštaj u Banjaluku, njihov brak se ubrzo gasi. Tokom života očuvala je i iškolovala oko tridesetoro dece, koju je dovodila iz svog rodnog sela.

BRIGA O DECI: Sa ćerkom Milenom

Za ratne zasluge dobila je orden Legije časti, najviši francuski orden — Ratni krst i tako je postala jedina žena na svetu koja je nosilac ovog ordena. Ponela je britanski Orden Svetog Majkla, kao i ruski Orden Svetog Đorđa Pobedonosca. Nosilac je zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalje za hrabrost Miloš Obilić, kao i Albanske spomenice i spomenice Solunskog fronta, ali je njeno najsvetlije ordenje — svako od tridesetoro dece koje je izvela na put; pa čak i dete smrtnog neprijatelja iz rata — jednog bugarskog oficira.

„Kad ona proceni da dete može da bude uspešno, da ne bi ostalo negde ugroženo, ona ga je uzimala, dovodila u kuću, hranila, negovala, vaspitavala. Radila je po dva, tri posla, koliko je bilo potrebno da bi prehranila tu decu. Moj otac je pričao kako je došla tokom Drugog rata, kada je bila velika nestašica u Beogradu, kad je bilo mnogo gladi, u Koprivnicu, i od dede Milana uzela prase od 40 kilograma. Da se meso do Beograda ne bi pokvarilo, živog ga je odnela do Brusa, na ramenima“, priča nam Nikolićeva.

Dragica Nikolić je poslednja rođena u kući Savića u Koprivnici kod Jošaničke banje, odakle je i Milunka. Naša sagovornica je poslednje od čak tridesetoro dece, koje je prihvatila, negovala i školovala besmrtna Milunka.

NA DVORU: Milunka na prijemu sa ratnim drugovima i Škotlađankom Florom Sends

„Dolazak u Beograd je za mene bilo nešto posebno, tada sam prvi put videla voz i tako veliki grad, osvetljen i svetleće reklame koje su za mene bile fascinantne. Milunka me je vodila u Zoološki vrt, u pozorište. To je tek bio pravi doživljaj za mene“, priseća se.

ZABORAV I BORBA ZA ŽIVOT

Pored toga što je neprekidno radila da bi prehranila usvojenu decu, o životu Milunke Savić u toku i posle Drugog svetskog rata — malo se zna. Za zasluge u ratu od države je dobila imanje u selu Stepanovićevo, nadomak Novog Sada. Tu je podigla kuću, ali je istu poklonila sestri. a ona se preselila u Beograd.

DECA I ORDENJE: Milunka Savić na paradi

Pošto je imala mnogo dece o kojima je brinula, bio joj je potreban posao kako bi ih prehranila, pa se zapošljava kao čistačica u Hipotekarnoj banci. Tu je dočekala i penziju 1945. godine. Svu decu podigla je u skromnoj kućici bez kupatila na Voždovcu. Godinu dana pre smrti, 1972. godine, od Skupštine grada Beograda dobila je jednosoban stan u beogradskom naselju Braće Jerković. Umrla je okružena decom i unucima.

Iako je prvobitno najavljeno da će biti sahranjena uz sve državne i vojne počasti, to se nije desilo. Milunka je sahranjena u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. U okviru obeležavanja četrdesetogodišnjice njene smrti, 2013. godine, njeni posmrtni ostaci su na inicijativu Istorijskog muzeja Srbije preneti u Aleju velikana.

NARODNA NOŠNJA: Milunka je bila ponosna na svoje poreklo

Dragicu Nikolić smo pitali kakav je stav imala prema komunističkim vlastima i da li je uopšte očekivala počasti.

„Nikada je nisam čula da to komentariše. Nikada se nije žalila na život koji je živela i na odnos države, vlasti i uopšte naroda prema njoj. Smatrala je da svoju dužnost radi onako kako treba. Da čini ono što može, koliko je to u njenim mogućnostima, u drugo se nije mešala“.

IZBRISANA IZ UDŽBENIKA

Dragica Nikolić je punih deset godina sa svojom porodicom živela u Rusiji, otišli su u tu daleku zemlju 1989. godine. To je period kada joj je bilo izuzetno žao što se Milunke niko u Srbiji ne seća, što su je svi zaboravili, što se o njoj ne govori u školi, ali ni u porodici Savić.

„Bilo je vreme kada nije baš bilo ni poželjno pričati o njoj. Potiskivana je čak i tamo gde se to ne očekuje. To što su Rusi svoju istoriju tako lepo sačuvali, što cene svakog borca, svakoga ko je učinio nešto za državu, to je bilo posebno zadovoljstvo videti, a sa druge strane i osećaj tuge i sete — što mi to nismo uradili za našu Milunku“.

ŽENA OD UKUSA: Milunka Savić

Ono što je ostalo iza Milunke, osim njene dece i unuka, jeste spomen ploča na njenoj bivšoj kući na Voždovcu, te spomenik koji joj je 1995.godine podignut u Jošaničkoj banji. Istina, mnoge ulice u Srbiji nose njeno ime, ali nema je u srpskim muzejima. Ime Milunke Savić retko se sreće i u udžbenicima istorije. Radio televizija Srbije je 2013. godine snimila dokumentarno–igrani film pod nazivom “Milunka Savić — heroina Velikog rata”. U ulozi Milunke našla se Tanja Tačić.

Glumica Vesna Stanković igra Milunku Savić u istoimenoj monodrami koju je sama napisala. Predstava pod nazivom “Legija časti — Milunka Savić”, u režiji Milenka Pavlova, premijerno je izvedena u Beogradu 2014. godine. O najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata napisano je i nekoliko knjiga.

Za razliku od Srba i Srbije, Milunku poštuju u svetu. U Muzeju Velikog rata, u francuskom gradu Mo, Milunka zauzima značajno mesto. Američki sajt “Listverse” uvrstio je Milunku Savić na listu deset najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova tokom novije istorije.

SAMO NE LAŽ I KRAĐA

Nikolićeva kaže da je njena baka, pored borbenog duha koji je krasio u ratu, u mirno vreme bila tiha i dostojanstvena, iako se seća i situacija kada nije mogla da nešto prećuti i morala je da kaže ono što misli, iako se drugi sa tim nisu slagali.

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Srpska heroina umrla zaboravljena, sahranjena bez počasti

„Milunka je rušila sve barijere i predrasude. Za nju nije postojalo ništa nemoguće. Jednom je rekla mom ocu: ’U životu možeš da radiš sve, osim da lažeš i da kradeš. Sve drugo nije sramota‘. Tako je i postupala“.

Na kraju razgovora za Sputnjik pitali smo je — šta bi Milunka Savić rekla francuskom predsedniku, da je ona imala priliku da se sretne s njim.

„Mi znamo da se Milunka borila za našu staru Srbiju, za oslobođenje srpskih teritorija — kojima pripada i Kosovo. A šta bi rekla predsedniku Makronu, zaista ne bih mogla da kažem, ne znam kako bi reagovala. Svakako smatram da bi i ona bila počastvovana što joj se ukazuje prilika da se sretne s njim“.

Tekst: Sputnik /Studnel FOTO: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE