Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

“ZA ZEMLJU PRAVDE, LJUBAVI I TOLERANCIJE”: Glumci, profesori i studenti održali govore na novom protestu u Beogradu! (VIDEO, FOTO)

Novi protestni skup “Srbija protiv nasilja” održao se večeras ispred Skupštine Srbije sa početkom u 18 sati.

Seka Sablić je rekla da je na protestu “zato što smo svi protiv nasilja“.

-Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna, otimanje zemlje, vode i vazduha. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama koji su isterani sa svojih radnih mesta bez ikakvog objašnjenja, i kojima plate nisu isplaćene. Školski primer nasilja je Skupština – rekla je Seka Sablić.

Seka Sablić je kazala da je “nasilje nad građanima da ne mogu da stignu do lekara, a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao”.

-Nasilje je iz dana u dana gledati poljoprivrednika koja prosipaju tone mleka, koje je sinonim života – kazala je Seka Sablić.

Sablić je rekla da vidi da se “prave pokušaji za pomirenje i dijalog”, da se “nudi pružena ruka”, ali da je sve to podseća na “basnu kada lisica pozove rodu na ručak, pa joj hranu posluži iz plitkog tanjira”.

Okupljenima se zatim obratio zastavnik Saša Jovanović, predstavljen kao kolega poginulog pilota Omera Mehića. Kazao je da će pričati kao vojnik Srbije “o nepravdi koju imaju vojnici, vojni veterani, o ratnim invalidima i svim časnim ljudima koje je ova država iskoristila i zaboravila”.

Jovanović je optužio “jednu grupu ljudi” da “koristi vojsku i vojnike za svoje lične potrebe i svoju promociju” i da se “igraju vojnika i komandanata”.

-Tražim pravdu za moje kolege vazduhoplovce, za kolege i saborce koji su pre osam godina stradali prvenstveno jer je neko hteo tog dana da se promoviše i prikaže u najboljem svetlu – rekao je Jovanović.

Sledeći govornik bio je Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. On je okupljenima pročitao proglas ispred akademske zajednice Srbije, a potpisnici tog proglasa su se pridružili zahtevima protesta.

Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika iz Beograda, takođe je govorila na protestu.

-Prosveta je prvi i osnovni stub jednog društva. Ne postoji ništa što je preče za jednu državu od školovanja njene dece – kazala je Marina Vidojević.

Posle nje se na binu popeo Uroš Tepavac, nastavnik iz Šeste beogradske gimnazije, koji se okupljenima predstavio kao uzbunjivač i “žrtva pravnog nasilja već godinu i po dana”.

-Ovde sam i zbog svojih učenika koje takođe vidim ovde – kazao je Tepavac.

Na protestu je govorio i Vanja Đurđić, student Filozofskog fakulteta, koji je rekao da mu je “dosta nasilja, mržnje, nemorala i korupcije, i svega što ne valja u ovoj državi”.

-Ja, a mislim i svi vi ovde, imaju samo jednu želju, a to je pravda, istina, sistem koji funkcioniše za sve nas, a ne za kliku koja je besramna i koja uništava ovu zemlju. (…) Ovo je naša država i naša budućnost u pitanju – rekao je Đurđić.

Poslednji govornik na skupu bio je glumac Milan Marić.

-Pre nešto više od mesec dana desile su se tragedije koje su nas ranile i od kojih ćemo se teško oporaviti kao društvo. Znam da ih ne možemo vratiti, ali znam da možemo učiniti da uradimo sve da se nikada ništa slično ne dogodi. Možemo da popravljamo ovo društvo – rekao je Marić.

Marić je kazao da želi da “ovo bude zemlja pravde, ljubavi i tolerancije, ne zemlja mržnje i straha u kojoj vam vlast kaže idite negde drugde ako vam se ovde ne dopada”.

-Dosta je nesreće bilo. Moja generacija je odrastala u bombardovanju, inflacijama i kriminalu. Želim da svojoj deci ne budem uplašen i da mu ostavim zemlju u kojoj može da bude dete – kazao je Marić, a govor je završio uzvikom “živela ljubav, živela sloboda”.

Organizatori najavili “novi oblik protesta”

Program protesta je završio glumac Hadži Nenad Maričić, koji je opet pročitao zahteve protesta, ali je preneo i “poruku organizatora”.

-Obraćam vam se u ime organizatora. Ako do kraja sledeće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik. Sa bine ćemo krenuti u nove akcije, zato pozivam da nas bude više nego ikad – rekao je glumac Maričić i pozvao na okupljene na šetnju do Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Protestna šetnja

Posle okupljanja na platou ispred parlamenta planirano je da demonstranti prošetaju pored Tašmajdana, do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Nemanjine ulice.

Organizatori su naveli da ovoga puta protest podrazumeva pravljenje prstena oko zgrade Vlade Srbije, koji će obuhvatiti Balkansku ulicu, Ulicu admirala Geprata i Ulicu kneza Miloša, do sedišta Vlade.

POVEZANE TEME:

PETI PROTEST U BEOGRADU: “Tragedije su bile poziv na buđenje!” (FOTO)

U TOKU PROTEST U BEOGRADU: Veliki broj građana blokirao Gazelu i Brankov most, ne odustaju od zahteva!

“SRBIJA PROTIV NASILJA”: Danas novi protest u Beogradu!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Instagram @n1srbija

YOU MAY LIKE