Published 2 weeks ago

By Serbian Times

ZA SVE STARIJE OD 6 MESECI: U Americi preporučena široka upotreba izmijenjene vakcine protiv kovida!

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak su preporučili široku upotrebu izmenjene vakcine protiv kovida – koju su prethodno odobrili regulatori – za starije od 6 meseci, dok se zemlja pripema za početak vakcinacije za nekoliko dana.

Direktorka CDC-a Mendi Koen dala je konačnu preporuku nakon što su savetnici agencije, sa 13 glasova ZA i jednim protiv, preporučili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek i Moderne.

Neki eksperti predlagali su da se vakcine preporuče za određene visoko rizične grupe, što je već urađeno u nekim zemljama.

Američke preporuke razlikuju se od smernica većine evropskih država. Evropski centri za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) naveli su da bi u članicama Evropske unije prirotitet u vakcinaciji trebalo dati starijima od 60 godina i drugim ranjivim grupama.

PROČITAJTE VIŠE:

U Nemačkoj, busteri su ponuđeni tim grupama, dok je britanski vladin komitet za vakcine naveo da bi samo stariji od 65 godina i druge kategorije trebalo da prime vakcine, s ozbirom na to da će imati najviše koristi od imunizacije.

Međutim, američki CDC imao je drugačije mišljenje.

“Snažno se zalažem za opštu preporuku. Hajde da se borimo protiv kovida 19 najbolje što možemo, sprečavanjem bolesti putem vakcina”, rekla je članica savetničkog odbora i profesorka na Harvardu, doktorka Kamil Koton.

Savetnici CDC-a sastali su se dan nakon što je Federalna uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila izmenjene vakcine za starije od 12 godina, kao i hitnu upotrebu kod dece od 6 meseci do 11 godina.

FDA još razmatra vakcinu kompanije Novavaks. Izmijenjene vakcine usmjerene su protiv podvarijante omikrona, XBB.1.5.

Broj zaraženih kovidom i hospitalizacija raste u Americi, Evropi i Aziji ali je i dalje daleko ispod prethodnih nivoa. Broj smrtnih slučajeva je relativno mali u SAD – oko 2.000 prošlog meseca – mada je u zemlji od početka pandemija od koronavirusa umrlo 1,1 milion ljudi.

POVEZANE TEME:

VLADIMIR PUTIN: Progon Donalda Trampa u SAD pokazuje trulež američkog političkog sistema, to je dobro za Rusiju!

BAJDEN POGUBIO KONCE: Spominjao treći svet i krevet, portparolka Bele kuće ovako prekinula konferenciju! (VIDEO)

EPIDEMIJA FEMICIDA U SAD: Svakog dana tri žene stradaju nasilnom smrću, a broj žrtava ne prestaje da raste!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE