Chicago, IL
54°
Sunny
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 6mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
57°F
61°F
63°F
64°F
64°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

ZA OBNOVU KANONSKOG JEDINSTVA: Liturgija pomirenja SPC i MPC u Hramu Svetog Save! (VIDEO)

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je ranije najavila da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita makedonske crkve i poželeo im dobrodošlicu.

“Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća”, napisao je Porfirije na Instagramu.

Poglavar makedonske crkve Stefan i tri najstarija mitropolita doputovala su u sredu u Beograd na zajedničku liturgiju sa patrijarhom srpskim Porfirijem i srpskim arhijerejima, čime je Sinod MPC prihvatio poziv SPC.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je “izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije” i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava, saopštila je MPC.

Sabor SPC, koji je u prolećnom zasedanju od ponedeljka, saopštio je 16. maja da prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

“Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine. Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje”, saopštio je Sabor SPC.

Sabor SPC je naveo da će se u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC rukovoditi isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

YOU MAY LIKE