Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 2 years ago

By admin

ZA 12 BOCA NAJBOLJEG SRPSKOG VINA: Pablo Pikaso je naslikao plakat za “Bitku na Neretvi”

Najimpresivniji plakat u istoriji domaćeg filma prema mnogim procenama je imalo ostvarenje “Bitka na Neretvi”, premijerno prikazano 1969. godine. Film Veljka Bulajlića je najskuplje ostvarenje snimljeno u SFRJ. Sasvim je doličilo da dugoočekivani film plakat napravi jedan od najpoznatijih slikara XX veka – Pablo Pikaso.

Zanimljivo je da je Pikaso u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan je bio za legendarni Bunjuelov film “Andaluzijski pas”, a 40 godina kasnije za “Bitku na Neretvi”. Plakat za film je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso.

Kako je uopšte došlo do toga?

“Skoplje 63” je dokumentarni film Veljka Bulajića koji je 1964. dobio nagrade Gran pri i Zlatna nimfa, kao i nagradu kritike na festivalu u Monte Karlu. Tadašnji predsednik žirija Marel Ašard je kopiju filma pokazao svom bliskom prijatelju, kod koga je odseo tokom festivala – Pikasu. Slikara je film oduševio, pa je čak i na zatvaranju festivala Bulajiću lično čestitao.

Imajući ovaj susret na umu Bulajić je nekoliko godina kasnije zamolio Pikasa, preko njegovog agenta, da napravi plakat za film “Bitka na Neretvi”.

Pikaso je prvo insistirao da pogleda film, i pažljivo je proučio. Pristao je da naslika delo, ali pod jednim uslovom – želeo je da dobije dozbolu da ceo plakat bude crvene boje.

Međutim, producenti i javnost su se uspaničili, nisu znali da li će moći da skupe novac kako bi platili delo velikog Pabla Pikasa. Međutim, Pikaso nije želeo novac, samo je tražio da mu se pošalje 12 boca najboljeg vina iz Jugoslavije. Na plakatu koristi deo svoje slike “Otmica Sabinjanki”.

Jedan primerak plakata se nalazi u muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Izvor: Headliner Foto: Facebook @PicassoP

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)