Connect with us

Srbija

VUČIĆ PROGLASIO VANREDNO STANJE U SRBIJI: Zatvaraju se škole, stari da ne izlaze iz kuća, tri godine zatvora za one koji prekrše naredbu o izolaciji

Published

on

Odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je večeras vanredno stanje na teritoriji cele Srbije.

Odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Kako je rekao, odmah posle večerašnjeg obraćanja i objave u Službenom glasniku uslediće sednica vlade, na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

On je rekao da se rigorozne mere preduzimaju iz ljubavi prema svojoj zemlji i njenim najstarijim građanima koji su podigli Srbiju.

SRBIJA U RATU PROTIV NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA

“Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog, opakok, koji naša zemlja mora da pobedi. Ovo je borba za one koji su stvarali, gradili ovu zemlju, za roditelje, naše starije, ali i za budućnost naše Srbije. Oni su sada, pre svega, napadnuti i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo diciplinom”, rekao je Vučić.

On je istakao da je i do sada urađeno mnogo i posebno zahvalio lekarima i medicinskim sestrama koji su se stavili državi na raspolaganje, da pomognu državi i narodu.

“Posle iskustava, ali i svega što smo zajedno prošli, nedovoljno discipline u razumenju poruka koje smo slali, na osnovu pisma koje je meni i vladi poslao ministar odbrane, na osnovu Ustava, predsednica Skupštine, Vlade i ja doneli smo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluka glasi da se proglašava vanredno stanje na teritoriji i ono stupa na snagu u ovom trenutku”, rekao je Vučić.

Doneli smo tu odluku ne lako, pošto se takva odluka donosi u izuzetnim i posebno kriznim situacijama“, kazao je Vučić.

PENZIONERI DA NE IZLAZE IZ KUĆA

Ta disciplina znači, kaže, da penzioneri, lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama..

Vučić je kazao da će u naredna tri dana biti proveravano da li poštuju odluku.

USKORO I OBAVEZUJUĆA ODLUKA: Osobe starije od 65 mole se da ne izlaze napolje

“Ako budemo morali, u naredna 72 sata donećemo odluku iz ljubavi prema roditeljima, i ne isključujemo mogućnost ako kršenje bude 0,1 do 0,2 odsto da donesemo obavezujuću odluku da sva lica moraju da ostanu u svojim kućama, odnosno dvorištima, ako su na seoskom području. To važi za starija lica. Molim ih jer to radimo za njih. Neće stradati naša deca, već naši roditelji. Zato ih molim da ne izlaze iz kuće”, rekao je on.

ZATVARAJU SE ŠKOLE, ŠKOLSKI PROGRAM PREKO RTS

Vučić je izjavio da od sutra nema škola, vrtića, fakulteta, da će učenici učiti preko televizije, kao i da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine.

Sutra nema škola, vrtića, fakulteta, polako ćemo preko Zavoda za biocide da dezinfikujemo sve prostore. Nema treninga, sporta, teretana…”, rekao je Vučić.

“Zatvara se život da bismo sačuvali život, naše roditelje, naše stare”, naglasio je predsednik Srbije.

ŠKOLE SE ZATVARAJU DO KRAJA ŠKOLSKE GODINE: Decu ne voditi kod deda i baba

Kada je reč o školskom programu, rekao je da će to “ići” preko više programa, RTS 3 i RTS Planete, kojima se takođe zahvalio na tome što su se odazvali, te istakao da će to biti izuzetan program, jedan od najboljih u Evropi.

Deci je poručio da uče i da rade, iako neće biti škola.

“Verovatno škole nećemo otvarati do kraja školske godine. Zato smo se trudili da što više to odložimo, jer deca nisu u opasnosti. Ali, kome da objašnjavaš….”, primetio je Vučić.

Vučić je ponovio da su u opasnosti najstariji i u tom smislu je zamolio roditelje da decu ne vode kod baka i deka, jer je to najveća opasnost.

U SRBIJI JOŠ DVA POZITIVNA SLUČAJA KOVID19

U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od korona virusa, rekao je Vučić i dodao da trenutno ukupno imamo 48 zaraženih, od kojih su dvoje na respiratorima.

NOVA DVA SLUAJA DANAS: NA koronavirus ukupno pozitivno 48 građana u Srbiji

Dodaje da je danas i najgori dan za Evropu, verovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, a u drugim se dramatično povećava broj umrlih.

“Ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze da ćemo se sa tim suočiti”, rekao je Vučić dodajući da će se nada da rast takvih slučajeva neće biti kao u evropskim zemljama zbog čega će biti preduzete najteže mere.

EVROPA ODBILA DA POMOGNE; OKRENULI SE KINI

On je naglasio da je evropska solidarnost izostala, da je sve ostalo samo slovo na papiru.

Od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU i to je upravo objavila Ursula fon der Lajen, presednica EK.

Pomoć je zatražio od Kine, pre svega u lekarima koji bi svojim iskustvom pomogli našem lekarskom osoblju koje je preumorno, kao i u medicinskoj opremi.

Predsednik je rekao da je zamolio za pomoć predsednika Kine Si Ðipinga, garantujući mu vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom.

VOJSKA ĆE ČUVATI BOLNICE, TRI GODINE ZATVORA ZA ZABRANU MERE IZOLACIJE

„Tražili smo sve od Kine čak i da nam pošalju lekare. Ne smemo da dozvolimo ulaz u bolnice i zato će bolnice čuvati vojska. Neće biti napadani lekari, neće moći da uđe ko god hoće u bolnice. Videćete vojsku pored najvažnijih objekata“, najavio je.

Policija, prema njegovim rečima, će da radi težak posao – nadzor nad izolacijom.

Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora, najavio je on.

“Onima kojima je nadležna služba rekla 14 dana, ili onima koji dolaze iz Italije i drugih žarišta 28 dana, a koji su naši državljani i ne poštuju tu odluku o izolaciji biće kažnjeni sa do tri godine zatvora. Samo da ljude upoznam sa zakonom”, dodao je Vučić.

Kazao je da je preduzeto još mnogo mera, a mnoge će se menjati i dopunjavati iz dana u dan.

OZBILJNE KAZNE: Građani koji stižu iz korona žarišta, a ne ispoštuju izolaciju od 14 dana, biće kažnjeni sa do tri godine zatvora

ZABRANA KRETANJA USKORO I UNUTAR ZEMLJE?

Rekao da se razmišlja i o ograničavanju kretanja unutar Srbije, ali da će o tome biti javnost obaveštena ukoliko dođe do velikog broj zaraženih u određenim mestima ili većim zarištima.

Kako je kazao, ako bude trebalo da se zabrani međugradski saobraćaj o tome će obavestiti javnost i doneti tu odluku u roku od 48 ili 72 sati.

Odgovarajući na pitanje da li se razmišlja o merama ograničavanje kretanja unutar Srbije, s obzirom da postoje mesta u kojima je zabeležan veći broj zaraženih virusom Covid-19, Vučić je kazao da se o tome razmišlja svakog dana, a da je prema trenutnim podacima za sada to Beograd.

“Zahvaljujući neodgovornim postupcima nekoliko osoba. Drugi je Niš, a sve ostalo manje, mnogo manje”, kazao je Vučić govoreći o mestima gde je registrovan največi broj zaraženih.

Građani su još jednom zamoljeni da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Izvor: Agencije Foto: Printscreen

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement