Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

VUČIĆ ODGOVORIO AMBASADORU UKRAJINE: Niste se pretrgli šaljući pomoć 1999. niti ste ukinuli letove u NATO zemlje

Komentarišući izjavu ukrajinskog ambasadora u Beogradu Vladimira Tolkača da Kosovo i Ukrajina ne mogu da se porede, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se sa tom tezom slaže, ali iz drugačijeg razloga nego na koji ambasador Ukrajine misli.

Vučić je nakon izjave ukrajinskog ambasadora da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, izjavio da ako strane diplomate misle da je vreme da bahato vrše pritisak na našu zemlju, izabrali su pogrešan trenutak.

„Želim da analiziram tu izjavu dobro. Ali ako su mislili da na Srbiji rade ono što su radili u drugim zemljama, da po nalogu treće strane vrše arogantan i bahat pritisak, onda mogu da im poručim da su pogrešnu zemlju izabrali, pošto to nećemo da dozvolimo ni onima koji su mnogo jači“, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nikada ništa nije uradila protiv Ukrajine.

„Nikada nismo priznali cepanje delova teritorije Ukrajine, niti referendume, a nešto se ne sećam te 1999. godine da su se nešto pretrgli šaljući nam pomoć, niti su prekinuli letove do Beča, Rima niti nekih drugih gradova ili do onih zemalja koje su učestvovale u napadu na SR Jugoslaviju, tako da nek te pridike drže nekom drugom„, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da nema nikakav strah prema takvim arogantnim istupima, za razliku od nekih koji ih se plaše.

„Naša situacija je formalno, materijalno, pravno čista kao suza da nema šta ko da nam kaže“, rekao je Vučić.

Dodao je da bi voleo da mu neko objasni – u skladu s kojim međunarodno-pravnim aktom je izvršena agresija na Srbiju, u skladu sa kojom odlukom SB UN i u skladu sa čijom odlukom imaju pravo da ne poštuju Rezoluciju 1244 koja je sastavni deo povelje UN.

„Mi je poštujemo i zato čuvamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali dobro, ako oni prave neke razlike dobro je to znati. Dobiće detaljnije odgovore“, reko je Vučić, koji je danas u Budimpešti imao razgovore sa premijerima Mađarske i Austrije Viktoroom Orbanom i Karlom Nehamerom.

Izvor: sputnikportal.rs

YOU MAY LIKE