Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 12 months ago

By admin

VRHUNAC AMERIČKE TEHNOLOGIJE: Srbin razvija najmoćniji kompjuter na svetu!

Jedna od najvažnijih tehnoloških trka u svetu odvija se na polju razvoja kvantnih računara. Srpski atomski fizičar, prof. dr Vladan Vuletić, sa timom na Univerzitetu MIT u Bostonu razvija kvantni računar sa najvećim brojem bitova.

Rad kvantnih računara zasniva se na zakonima kvantne fizike i fenomenu u fizici poznatom kao superpozicija. Trenutno se izdvajaju četiri sistema rada.

„Prvi su joni, to su atomi sa nabojem. Oni mogu lako da se uhvate i laserima da se manipuliraju. Drugi sistem su superprovodnici, treća metoda su neutralni atomi, koje smo mi ovde razvili na Harvardu i MIT-u. I onda jedan drugi prilaz je da se računa samo sa svetlošću, sa fotonima“, objašnjava prof. dr Vladan Vuletić, atomski fizičar, MIT.

U našoj zemlji se prate svetski trendovi u oblasti kvantne informatike ali, samo na teorijskom nivou.

„Teorijski mi već držimo korak sa svetskim trendovima i na Fizičkom fakultetu i na našim institutima i na Elektrotehničkom fakultetu dugi niz godina na teorijskom novu pratimo kvantnu informatiku.Što se tiče proizvodnje hardvera mislim da smo tu daleko“, navodi prof. dr Vladimir Arsoski, Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

U ovom trenutku naučnici tragaju za načinom kojim bi odredili pomoću kojeg od četiri poznata sistema može da se kontroliše najviše kvantnih bitova i kako zaštititi kvantnu informaciju od nestajanja.

„Mislim da ćemo na sledećih godinu dana ili dve videti prvi eksperiment koji pokazuje da možemo da zaštitimo kvantnu informaciju zauvek, iako stalno postoji dekoherencija koja stalno pokušava da uništi tu informaciju“, kaže Vladan Vuletić.

Široka primena kvantnih računara bi, zahvaljujući paralelnoj obradi informacija, izračunavala za par sati ono za šta je običnom računaru potrebno i milijardu godina.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Zeljko Mirkovic

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)