Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

VRHOVNI SUD U PRIŠTINI ODLUČIO: Predsednik opštine Zvečan oslobođen svih optužbi posle čak pet presuda!

Odlukom Vrhovnog suda u Prištini, Ivan Todosijević oslobođen je optužbi za “podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti”, zbog izjave da je masakr u Račku izmišljen, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan na Kosovu i Metohiji Ivan Todosijević oslobođen je optužbe da je počinio krivično delo “podstrekavanja etničke mržnje i netrepeljivosti” zbog izjave da je masakr u Račku izmišljen, odlučio je Vrhovni sud u Prištini.

Branilac Ivana Todosijevića advokat Nebojša Vlajić potvrdio je RTS-u da je njegov branjenik slobodan čovek nakon odluke Vrhovnog suda.

U martu ove godine Todosijeviću je stigao poziv na izdržavanje kazne zatvora od godinu dana, na koju je osuđen u ponovljenom sudskom postupku u Prištini.

Nakon poziva, advokat Vlajić se ponovo obratio Vrhovnom sudu sa zahtevom za zaštitu zakonitosti. Vrhovni sud je prethodno vratio suđenje na ponovni postupak, a pošto je Todosijević osuđen na dve godine zatvora.

PROČITAJTE VIŠE:

“Nakon pet presuda, Todosijević je slobodan čovek, a ono što je rekao ne predstavlja govor etničke mržnje već slobodno izraženo mišljenje”, ocenio je Vlajić i dodao da je odlukom suda potvrđeno ono što je on tvrdio od samog početka ovog postupka.

“Ovde se radilo o pravu na drugačija mišljenja, na slobodu mišljenja i izražavanja, te da naša mišljenja o istorijskim događajima ne podležu proveri da li su istinita ili nisu. Mi imamo pravo da, o događajima iz prošlosti mislimo šta god želimo, bez obzira na to da li se to sviđa većini ili manjini ili bilo kome”, rekao je Vlajić.

Ivan Todosijević, prvostepeno je prvi put osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

POVEZANE TEME:

NE MOŽE SRBIJA BEZ KOSOVA! Naši momci u Slovačkoj videli mapu bez Kosova, reagovali su brzo i efektno! (VIDEO)

MILOMIR OD DEČAKA IZ SIROTIŠTA POSTAO VLASNIK ČUVENE PEKARE: Poslušao je savet čoveka koji mu je dao posao i to mu je promenilo život!

MARIJA U ORANJU POBEDILA 50 MOMAKA! Devojka (23) iz Novog sela predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: RTS

YOU MAY LIKE