Connect with us

Balkan

VRELI TALAS STIŽE NA BALKAN: Temperature će dostizati i do 45 stepeni!

Published

on

Čini se da će poslednji dani jula i početak avgusta doneti najintenzivniji toplotni talas leta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj prognozi Severe Weather.

Očekuje se da će temperature prelaziti 40 stepeni celzijusa u nekim oblastima, potencijalno do 45 stepeni u Grčkoj tokom vikenda.

Ovo će znatno povećati pretnju od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluostrva.

Juli je doneo velike vrućine uglavnom u južne i jugoistočne delove evropskog kontinenta, dok su na zapadu izostali znatniji toplotni talasi.

Najviše temperature zabeležene su na Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i u Turskoj, povremeno prelazeći i 40 stepeni. Vrućina se u poslednje vreme proširila i na uobičajeno hladniju Veliku Britaniju i Irsku.

Delovi Italije, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Grčke spremni su za “pečenje” pod ekstremnim i suvim talaosom vrućine.

Međutim, ove sedmice se uspostavlja obrazac u Evropi, koja je sklona ekstremno visokim temperaturama. Ostatak jula, kao i prvi dani avgusta, poslednji dani letne sezone, donijeće najintenzivniji toplotni talas od 2021. godine. Vrućina će biti ekstremna i trebalo bi da potraje najmanje sedam dana, moguće i širom juga.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Klix.ba
Foto: Pixabay

Advertisement