Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

VRATIO SE NA HRANILIŠTE: Beloglavi sup Darko se pojavio nakon 15 godina!

Beloglavi sup je najveća ptica u našoj zemlji s rasponom krila od 2,80 metara i prosečnom težinom od 7,5 do 8,5 kilograma. Budući da ima svega 260 parova ove ptice u Srbiji, većina njih ima odgovarajuću identifikaciju. Upravo na osnovu takve identifikacije, sredinom februara otkriveno je da se beloglavi sup Darko, koji je nestao pre 15 godina, konačno vratio na hranilište u Specijalni rezervat prirode „Uvac“.

Doktor Saša Marinković sa Instituta za biološka istraživanja, koji je i predsednik Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, je objasnio okolnosti Darkovog povratka, ali i značaj beloglavog supa u našoj tradiciji.

On je u intervjuu izjavio da je beloglavi sup „brend Srbije“ i „vrsta od nacionalnog značaja“. Inače, program mera zaštite beloglavih supova traje 30 godina.

„Kada smo počeli s tim programom beloglavi sup je bio pred istrebljenjem. Populaciju smo povećali za oko 20 puta i ona je najjača na Balkanu. Procena je da ima oko 260 parova u celoj Srbiji“, rekao je doktor Marinković.


Prema njegovim navodima, beloglavi sup Darko je 2. avgusta 2007. godine upao u Sjeničko jezero i povredio se.

„Tada nismo imali prihvatni centar, pa smo neuslovno držali ptice po štalama i garažama. Tako je Darko dospeo u jedan podrum u kome je proveo par dana, tada je obeležen markicom na krilu i prstenom. Na taj način pratimo ptice. Darko ima 15 godina, a beloglavi supovi žive između 15 i 20 godina“, otkrio je doktor Marinković.
On je takođe izneo zanimljiva zapažanja o grbu Srbije, na kojem se nalazi dvoglavi orao.

„Na grbu Srbije je orao koji nema identifikaciju. To je stilizovani orao koji nema veze sa orlom u prirodi. Naš grb je pravio bečki heraldičar i nema veze sa našom tradicijom. Napravio je nekog imaginarnog orla koji ne postoji u prirodi“, rekao je doktor Marinković.

On je dodao da bi bilo bolje da se beloglavi sup nalazi na srpskom grbu s obzirom na činjenicu da je bio na obeležjima Nemanjića, Mrnjavčevića, Crnojevića i Lazarevića, a bio je i simbol predhrišćanske Srbije.

PROČITAJTE VIŠE:

BORIS MLADIĆ HUMANOG SRCA: Trči 463 kilometra za život Matije (2) i Anđele (11) !

NAJČUDNIJI KUĆNI LJUBIMAC: Žabac Milentije već šest godina miljenik u porodici Jovanović! (FOTO)

JEDINSTVENA U SRBIJI: Crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka! (FOTO)

Izvor: N1
Foto: Commons Wikimedia

YOU MAY LIKE