Connect with us

Srbija

VRATILI SE IZ ENGLESKE, PA OSNOVALI VATROGASNO DRUŠTVO: Čerčilova mašina sada gasi požare na srpskoj planini Maljen (FOTO)

Published

on

Trideset godina provedenih u Engleskoj, za Srbina Zorana Đukića bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak ovde.

Sa suprugom Melisom, pre pet godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovde su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi.

„Ovo je imanje mojih predaka, supruga je rođena Engleskinja, ali vrlo brzo se prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde“, rekao je Zoran za RINU.

Ipak, ovaj bračni par nije želeo samo da leškari u hladovini ili šeta padinama Maljena. Odlučili su da se bave seoskim turizmom i sada je njihovo imanje jedno od najposećenijih u ovom delu Srbije. Ali, to nije sve.

Jedan požar pre par godina usmerio je Zoranov i Melisin život u novu avanturu – formirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tometino polje“ i od tada meštani planinskih sela mirno spavaju, jer više ne čekaju spasilačke ekipe iz susednih gradova.

„Velika je zasluga moje supruge, koja me je naterala da kupimo kamion i da oformimo vatrogasno društvo. Кupili smo ga onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila“, izjavio je Đukić.

Ovo Dobrovoljano vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali deset uspešnih intervencija. Spašene su dve kuće i oko sto hektara šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

„U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Кoliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana a i Velšana“, naglašava Zoran.

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

„Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo”, kaže Zoran.

Cilj rukovodstva ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva je nabavka i protivpožarnih aparata koje bi podelili kućama, jer na ovom području često se dešava da udar groma zapali kuću kroz instalacije i tu ne vrede nikakvi vatrogasci već samo aparat.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement